Неделя, Октомври 17, 2021
Follow Us
Тестват обща ваксина Оксфорд-Спутник

Руски и британски учени ще създадат екип, който да проучва комбиниран препарат от ваксините „Спутник" и тази на AstraZeneca, съобщи ББС. Целта е да се проучи дали ефективността срещу КОВИД може да се подобри. Това е възможно, защото и двете ваксини са разработени по подобен метод.

Те са с т.нар. аденовирусен вектор, базиран на отслабена версия на причинителя на обикновената настинка - аденовирусът, съдържащ генетичния материал на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Смесването на две подобни ваксини би могло да провокира по-добър имунен отговор, смятат учените.

Изпитванията ще се правят в Русия и в тях ще участват доброволци над 18 години, макар че засега не е ясно колко точно ще са те.

„Спутник 5" вече се прилага за масова ваксинация в Русия, а препаратът на Университета в Оксфорд и AstraZeneca е в трета, последна фаза на тестовете, като според последните публикувани резултати, ваксината е безопасна и ефективна. Учените все още събират данните за ефективността на ваксината върху по-възрастни хора и очакват одобрението за употреба от регулаторните органи във Великобритания.

Проучваме комбинации от различни аденовирусни ваксини – каквато е и тази на AstraZeneca, за да се установи дали микс от различни препарати може да доведе до по-добър имунен отговор и защита от КОВИД, обясняват от компанията. „Работим с партньори от индустрията, с правителства и изследователски институции по цял свят и скоро ще започнем проучвания заедно с института „Гамалея", за да установим дали две ваксини, базирани на аденовируси, могат да се комбинират успешно", заявяват от AstraZeneca.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up