Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Доставката на ваксините срещу COVID-19 е свързана с разрешаването им за употреба от ЕК. В процедурата първо е включена оценка на наличната документация от Европейската агенция по лекарствата, като за първата ваксина на BioNTech/Pfizer становището на Европейската агенция се очаква на 29 декември.

 

След това националните агенции ще имат два дни, за да одобрят продуктовата информация - това е кратката характеристика и листовката за пациента. След което в рамките на един или два дни се очаква ЕК да даде разрешение за употреба на съответната ваксина.

Това обясни пред БНТ  Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Това прави възможно първата доставка на ваксини у нас да е в началото на януари, потвърди той.

“Реално няколко дни след реализирането на първата доставка, при така създадената организация, е възможно да се стартира ваксинацията”, добави Кирилов.

По думите му проблемът с транспортирането и съхранението на ваксините е изцяло решен.

“Още преди 10 дни България има готовността да приеме първоначалните доставки. Вече има поставени фризери в няколко от регионалните здравни инспекции, като предстои това да се случи във всичките 28. Това е гаранция, че България може да приеме и съхранява в съответствие с разрешението за употреба всички ваксини”, категоричен беше Кирилов.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up