Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Още две лекарства за ревматоиден артрит в битката  срещу Ковид-19

Две лекарства, използвани за лечение на ревматоиден артрит, биха могли да помогнат за спасяването на живота на един от 12 пациенти с тежък Covid, установиха изследователи. Във Великобритания започват да използва Тоцилизумаб за лечение на пациенти с коронавирус, след като резултатите от прилагането му при около 800 пациенти са потвърдили , че лекарството носи ползи, като потенциално намалява относителния риск от смърт с 24%.

 

Изглежда, че друго лекарство за артрит, Сарилумаб, има същия ефект, като не само спасява човешки живот, но намалява продължителността на времето, прекарано от пациентите в интензивните отделения.

По-рано резултати от международно проучване показаха, че тоцилизумаб може да подобри прогнозта при пациентите с тежка и животозастрашаваща инфекция. Други проучвания, обаче съобщават, за неясни и смесени резултати. - пише The Guardian

Както Тоцилизумаб, така и Сарилумаб са известни като IL-6 рецепторни антагонисти, които намаляват ефекта на протеините, които могат да причинят свръхреакция на имунната система. Тежкото протичане на Covid се свързва с опасни нива на възпаление в организма.

Новите резултати, които все още не са били подложени на партньорска проверка, идват от клинично изпитване, известно като Remap-Cap (рандомизираната вградена многофакторна адаптивна платформа за изследване на пневмония, придобита в обществото), в което участват над 3900 пациенти с Covid 19 в 15 страни по света.

Последното проучване е направено като са проследявани възрастни пациенти, част от които са получили стандартно лечение, а на друга част е била направена интравенозна инфузия на Тоцилизумаб или Сарилумаб в рамките на 24 часа след постъпването им в интензивно отделение. По-малка част от пациентите са получавали Сарилумаб, тъй като лекарството е регистрирано и е станало достъпно за употреба по-късно от Тоцилизумаб.
След това изследователите наблюдават напредъка на пациентите в продължение на поне 21 дни.
Резултатите от 792 пациенти в шест държави разкриват, че Тоцилизумаб и Сарилумаб намаляват риска от смърт.
Докато смъртността в болницата е била 35,8% (142/397) за пациентите, лекувани със стандартна терапия, то тя е била 28,0% (98/350) при пациентите, лекувани с Тоцилизумаб и 22,2% (10/45) при тези, които са приемали Сарилумаб или намаляване на риска от смърт с 8,5 %.

Екипът от изследователи е установил също така, че пациентите, на които е прилагана терапия с Тоцилизумаб или Сарилумаб се възстановяват по-бързо и биват изписани от интензивните отделения 7 до 10 дни по-рано, в сравнение пациентите, при които е прилагана стандартна терапия.


Питър Хорби, професор по нововъзникващи инфекциозни болести и глобално здраве в Оксфордския университет, който ръководи проучване което има за цел да тества лекарства за лечение на пациенти с Covid, смята, че резултатите са добри , отбелязвайки, че до момента само за стероиди като дексаметазон и хидрокортизон е установено, че могат да спасят живота на пациенти, поставени на апаратна вентилация.
Но Хорби подчертава, че направените констатации касаят само критично болни пациенти, тъй като Тоцилизумаб и Сарилумаб са много по-скъпи от дексаметазон.
И все пак прилагането на Тозцилузмаб и Сарилумаб е оправдано предвид възможностите за спасяване на човекшки животи и намаляването на времето прекарано в интензвно отделение, което струва доста във Великобритания.

Заместник-главният медицински директор на Англия, проф. Джонатан Ван-Там, кавза: „Това е значителна стъпка напред за увеличаване на процента пациенти, които оцеляват и биват изписани от интензивните отделения. Данните показват, че Тоцилизумаб и вероятно Сарилумаб ускоряват и подобряват шансовете за възстановяване в интензивно отделение, което е от решаващо значение за подпомагане на облекчаването на натиска върху здравната система и за спасяването на човешки животи. "

От Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Великобритания заявяват, че болниците вече разполагат с количества от Тоцилизумаб. Правителството и NHS вече са издали актуализирани насоки и препоръки, които насърчават прилагането на Тоцилизумаб при пациенти с тежък Covid 19, които са на лечение в интензивни отделения.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up