Неделя, Май 09, 2021
Последвайте ни
Ваксината на Johnson & Johnson е 85% ефективна и се прави еднократно

Една доза от ваксината на Johnson & Johnson е 85% ефективна срещу коронавируса. Това стана ясно след мащабно проучване. Компанията заяви, че последните й тестове, проведени в няколко страни, също показват, че е препаратът е 66% ефективен при предотвратяване на умерено до тежко заболяване. За разлика от останалите компании, ваксините на Johnson & Johnson се прилагат в една доза, а не в две. Също така не е нужно препаратът да се съхнранява на много ниски температури, а само в обикновен хладилник. Това прави съхранението, доставките и дистрибуцията далеч по-лесни от тези на конкурентните марки.

Ваксината Johnson & Johnson се основава на генетичните инструкции на вируса за изграждане на шиповите протеини. За разлика от ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna, които съхраняват инструкциите в едноверижна РНК, ваксината Johnson & Johnson използва двуверижна ДНК.ДНК вътре в аденовирус
Изследователите са вмъкнали гена на шиповия протеин на коронавирусен към друг вирус, който е от групата на Аденовирусите. Те са често срещани вируси, които обикновено причиняват настинки или грипоподобни симптоми. Екипът на Johnson & Johnson използва модифициран аденовирус, който може да влезе в клетките, но не може да се размножава вътре в тях или да причини заболяване.
Ваксината на Johnson & Johnson идва след десетилетия на изследвания върху ваксини, базирани на аденовирус. През юли беше одобрена първата такава ваксина за общо приложение срещу ебола, също направена от Johnson & Johnson. Компанията провежда и изпитвания на аденовирусни ваксини за други заболявания, включително HIV и Зика. Разработваната от Оксфордския университет и AstraZeneca ваксина също се основават на аденовируси, като те, използват аденовирус, изолиран от шимпанзе.

Базираните на аденовирус ваксини за Covid-19 са по-трайни и устойчиви от иРНК ваксините от Pfizer и Moderna. ДНК не е толкова крехка, колкото РНК, а здравата протеинова обвивка на аденовируса помага да се защити генетичният материал вътре. В резултат на това ваксината Johnson & Johnson може да се съхранява в хладилник до три месеца при 2–8 ° C.
Отделно от това, Аденовирусът провокира имунната система, като включва алармените системи на клетката, в която е попаднал. Клетката изпраща предупредителни сигнали за активиране на имунните клетки наблизо. Чрез включване на тази аларма, ваксината Johnson & Johnson кара имунната система да реагира по-силно на шиповите протеини.

Влизане в клетка
След като ваксината се инжектира в ръката на човек, аденовирусите се прилепват към клетките и се фиксират върху протеините на повърхността им. Клетката поглъща вируса и той стига до нейното ядрото. Самият Аденовирус е конструиран, така, че не може да прави копия от себе си, но генът за шиповия протеин на коронавируса, който той носи, може да бъде прочетен от клетката и копиран в молекула, наречена информационна РНК(иРНК).

Синтез на шипови протеини
Така създадената иРНК напуска ядрото и клетъчните молекули започват да произвеждат шипов протеини. Тези протеини мигрират към повърхността на клетката и могат да бъдат разпознати от имунната система, като чужди за организма.

Един вид имунни клетки, наречени антиген-представящи клетки се свързват с този шипов протеин и представят информация за него на други клетки, наречени помощни Т клетки, които могат стартират реакцията на цялата имунна система. Други имунни клетки, наречени В-клетки, се свързват с така произведените коронавирусни протеинови шипове на повърхността на ваксинираните клетки и запомнят информацията за тях.

Разпознаване и убиване на вирусите

При инфекция с коронавирус тези В клетки, се активират от помощните Т клетки и започват да се размножават и да синтезират антитела, насочени към шиповия протеин на коронавируса. Така произведените в голямо количество антитела се свързват с шиповия протеин на коронавируса, маркират го за унищожаване и блокират прикрепването на коронавируса към други клетки.
Антиген представящите клтки, могат също да активират друг тип имунни клетки, наречени Т-клетки-убийци, коиото търсят и унищожават всички заразени с коронавирус клетки, за да предотвратят така по-нататъшното му размножаване.

Имунна памет за вируса
Имунната система съдържа и специални клетки, наречени паметови В клетки и паметови Т клетки, които могат да запазят информация за коронавируса в продължение на години или дори десетилетия.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up