Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
FDA разреши за спешна употреба комбинация от моноклонални антитела на Eli Lilly срещу Ковид

Комбинираната терапия с моноклонални антитела на американската фармакомпания Eli Lilly за лечение на COVID-19 е получила разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата FDA, предадоха световните информационни агенции.

По данни от клинично проучване, комбинираната терапия от две антитела - бамланивимаб и етезевимаб, е помогнала за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при пациенти с COVID-19 със 70%.

От компанията уверяват, че терапията ще бъде налична веднага.

„В момента има готови 100 000 дози, а през първото тримесечие ще бъдат на разположение допълнителни 150 000 дози“, се казва в изявление на Eli Lilly.

Компанията съобщава, че в сътрудничество с Amgen планира да произведе до 1 милион дози от комбинацията етезевимаб/ бамланивимаб до средата на 2021 година. Терапията е разрешена за лечение на лек до умерен COVID-19 при пациенти на 12 и повече години, които са изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19 и/или хоспитализация.

В становището си обаче FDA посочва, че бамланивимаб и етезевимаб не са разрешени за пациенти, хоспитализирани поради COVID-19, или които се нуждаят от кислородна терапия поради COVID-19.

В момента комбинацията се разглежда и от Европейската агенция по лекарствата.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up