Петък, Януари 27, 2023
Follow Us

Вече 5 месеца в България тече ваксинационна кампания срещу Ковид 19. Приоритетите на бившите здравни власти поставиха възрастните хора и хората с хронични заболявания в последните етапи на ваксинационния план.
Единственото неоспоримо решение, което беше взето от много държави в света е  първо медицинските лица.

Въпросът обаче, е че същите тези държави, веднага след това ваксинираха възрастните хора, строго разпределени в групи – над 80 години, над 70, на 60 и тн и едва след това пристъпиха или тепърва ще пристъпват към масова ваксинация.
Германия например, която днес обяви че приоритетното ваксиниране отпада на 7 юни, следваше конкретен план и е ваксинирала повече от 1/3 от населението .
Същите приоритети важат за Великобритания, Франция Италия, САЩ и тн.
Това беше потвърдено и от медицински лица, близки до здравните власти, като например проф. Балтов, който в началото на април каза:
В момента знаете, че в европейските държави се ваксинират първо най-възрастните пациенти. Отделно си вървят фазите от първа до четвърта, но четвърта фаза реално е хронично болните и тези, които са най-възрастните ни сънародници. Надявам се, че това ще бъде направено като корекция да започнем примерно с хората, които са над 75, след това от 70 до 75-годишна възраст, от 65 до 70-годишна възраст"
Промени не бяха направени, дори точно когато дойде ред на възрастните хора, редът отпадна и всички се наредиха на опашка на зелен коридор. Изменението дойде едва вчера, когато здравният министър д-р Кацаров, пренареди приоритетите и даде път на възрастните хора.


Това обаче предизвика реакция у бившия здравен министър, който изрази притеснение от промените и заяви че не разбира защо се правят. По негови данни у нас са ваксинирани 500 000 души над 60г. с поне една доза и очевидно, пак според него, това е в рамките на „успеха“ на стратегиите на неговото управление.

Какво обаче показват данните - В края на 2020 г.  лицата на възраст 65 и повече навършени години са 1 504 048, или 21.8% от населението на страната по данни на НСИ. Това означава, че дори и статистиката на бившият министър да е вярна, за 5 месеца у нас са ваксинирани по-малко от 1/3 от хората над 65г.
Отново по данни на НСИ, в регионален аспект делът на лицата на възраст 65 и повече навършени години е най-висок в областите Видин (30.0%), Габрово (29.1%) и Кюстендил (27.7%)., Ловеч ( 27,1%), Плевен ( 26,4%), Монтана ( 26,5%) .Общо в двадесет области този дял е над средния за страната. Най-нисък е делът на възрастното население в областите София (столица) - 17.7%, и Варна - 19.4%.,
По данни на единният информационен портал в област Кюстендил поне една доза са получили 16,8% от населението, във Видин 13%, Габрово – 18%, Ловеч - 13%, Плевен – 18%, и Монтана - 11%.
За сметка на това в София, където населението е най-малко застаряващо ваксинираните са 26% от населението.

Във фейсбук изявлението си вчера, проф. Ангелов отбеляза, че и други държави са организирали ваксинацията си като България: Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Гърция, Румъния, Латвия, Унгария, Сърбия, Турция, че и Русия. Нека сега да видим как е протекла ваксинацията там.

vaksi
Графиката показва брой поставени поне 1 доза ваксина на 100 души население към 17-ти май и от нея става ясно, че и Русия ни е изпреварила, макар че всичките държави са имали приблизително равен старт.

В световен мащаб България се намира някъде на близо до дъното класацията в компанията на Колумбия и Гвиана, която дори ни изпреварва, а Индия е само на 3% разлика. Разбира се има много държави, спрямо които сме истински отличници, като Конго, Сирия, Гана, Пакистан, Сомаля и прочие. В края на краищата, в света има десетки държави и с под 1% ваксинации. 

  1. VAKSSI 2


Да обобщим:

- макар че е доказано, че ваксините предотвратяват появата на симптоми, все още не е ясно дали и колко намалява разпространението сред популацията.
Това е причината редица държави ваксинират най-уязвимите групи заедно с медицинския персонал.

-Смъртността се увеличава с увеличаване на възрастта, това е причината редица държави ваксинират най-уязвимите групи заедно с медицинския персонал.

-Тежко протичане на заболяването се среща най-често при възрастните хора и те най-често имат нужда от хоспитализация, това е причината редица държави ваксинират тези групи заедно с медицинския персонал и това е единствената възможност да се намали смъртността и натоварването в болниците. 

Резултатите до сега са ясни – незавидни места по ваксинация и тестване в Европа, и още по-незавидни по свръх- смъртност  и смъртност в пиковете на епидемията .

За това и няма нужда от повече доказване колко наложително беше здравните власти да се погрижат, за тези, за които никой не се погрижи до сега. Няма нужда и от притеснения - колко може да се забави, най- бавната ваксинация в ЕС?

 

Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up