Петък, Септември 24, 2021
Последвайте ни
Ефикасни ли са в действителност ваксините срещу Covid-19

Ваксинационния процес не тече с еднаква интензивност в цял свят, някои държави вече са ваксинирали с най- малко 1 доза над 70% от населението, други  - 10. Ковид – 19, обаче продължава да се разпространява, а най-новият му вариант, Делта, беше регистриран в България. Ефикасни ли са ваксини и в какво се случва в „ имунизираните държави“:

vaksini 2

Най – голям дял от населението, към 24 юни,  са  ваксинирани в Малта, Израел, Великобритания, Чили, Унгария. САЩ също са сред държавите с 50 или близо д 50 процента ваксинационно покритие срещу Ковид 19.
Във Обединеното Кралство се поставя предимно ваксината на Астра Зенека, В Чили Китайската Sinovac, В Израел и САЩ предимно РНК ваксини, в Малта са разрешени за употреба всички разрешени в ЕС ваксини, а в Унгария се поставя руската ваксина Спутник.
Ако сравним броят на новооткритите случаи във всяка от тях, в сравнение със същия период миналата година, ще видим, че броят на случаите е намалял чувствително в Израел и САЩ, а във Великобритания, броят на новодиагностицираните се е увеличил близо 10 пъти. Абсолютният брой случаи обаче не е коректен показател, тъй като се влияе от различни фактори като брой тестове, здравна политика и противоепидемични мерки.

Показателите, които най-точно показват какъв е ефекта от ваксините са коефициент на смъртност и пациентите, които се нуждаят от интензивна грижа. Макар че следва да се има предвид, че и смъртността се влияе от състоянието на здравната система. vakini 20 uni

Тъй като най-голямо повишение на случаите, спрямо миналата година има във Великобритания, при нея най-ясно, се вижда, че въпреки десетократното увеличение на новодиагностицираните, коефициентът на смъртност и процентът пациенти в интензивни отделения.

uk.newcaseuknewcase1

 

 

 

 

 

Спад в коефициента на смъртност при продължаваща пандемия има и в останалите държави, в по-напреднал етап на ваксинация. В графиката по-долу е включена и България за сравнение.

koeficient na smyrtnost

Тъй като в Чили и в Унгария не се прилагат ваксини, разрешени з употреба в ЕС, те не са обект на сравнение в случая, но с оглед на обективността трябва да кажем, че в момента в Чили болниците са препълнени и държавата е изправена пред нова криза. Към 20 юни, са отчетени над 5000 нови случая, с 1000 повече от миналата година по същото време и са починали над 150 души.
Какво се случва в България

– въпреки горните данни за Чили и дори сравнение с тях страната ни е с по-висок коефициент на смъртност и той всъщност почти не се е променил в сравнение с предходната година.

bulgariq.k.smyrtnost

Средният брой случаи за 7 дни към 20 юни също почти не се променя 87 през 2020 и 99 през 21г.
Тук е интересно да се отбележи, че при приблизително еднакъв брой случаи сега и през 2020, на 20 юни миналата година в интензивни отделения у нас е имало 17 души, а сега 207.
Подобен е броят на пациентите нуждаещи се от интензивно лечение през ноември 2020, при значително по-голям брой случаи.
Реалността е, че вчера в Израел има общо 20 смъртни случаи от началото на юни до сега
На интензивно лечение, а в 67 милионното Обединено кралство са почти толкова хора, колкото у нас. При средно над 13 000 случаи дневно, средният брой на починалите е 17.
По всичко личи, че България, в най-добрия случай я очаква същото лято като миналото, а ако продължим с този темп на ваксинация и същите есен и зима.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 2 месеца
  "Ефикасни" били вика боклука Стойчо. Е като са ефикасни и в Холандия са най-набодените в Европа, що затварят Холандия бре боклук Стойчо а?

  h*t*s://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/covid-4/coronavirus-netherlands
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 2 месеца
  "Ефективни" са срещу измислицата ковид, затова пък предизвикват масово инфаркти, тромбози, скоро ще почнат и раковите и автоимунните болести. Лепяхте етикет на всеки умрял ковид. Я погледнете докадваните случаи на смърт и тежки поражения на ЕМА, я погледнете докладванията на VAERS. Стойчо, боклук, измислените ти графики нищо не показват!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up