Сряда, Февруари 01, 2023
Follow Us

"Момчетата от джипа" със сетни сили се опитват да измесят фокуса от темата с 400 фалшиви хоспитализации в болница ‚Пирогов“
Изглежда са се хванали за единствената, за която са намерили някакъв подпис, истински или не, и се опитват да я поставят в центъра на проблема.
Фактът, че под ръководството на проф. Балтов, са източени над 1млн.лв в поверената му болница от НЗОК остава все така категоричен, колкото и усилия да се полагат да се говори за нещо друго.
От всичко казано до тук стана ясно, че има 400 фалшиви хоспитализации, доказани при проверка на НЗОК и от болница „Пирогов“ искат оставката на тези, които си позволиха да го кажат.

Ниско, ниско, по-ниско

Съпротивата е разбираема. Ако фалшификацията и подправянето на документи се докаже в съда, отговорният може да получи до 5 години затвор.
И то без да броим злоупотреба с лични данни. Страхът е голям и има защо.

Разбираемо е и, че спътниците от джипката на бившият премиер, са свикнали нещата да се случват по друг начин. Все пак „фиктивното' си беше национална политика през последните 10 години.

В този ред на мисли, дори е изненадващо, че искането за оставки на здравния министър  и на управителя на НЗОК, за това че са си свършили работата, не е придружено и с искане за извинение – да се извинят на лидерите на политическите партии, че не са поискали разрешение. Защото за някои хора, това е ежедневие и така са свикнали.

Източвана ли е Касата?

Колкото и да се твърди друго, каквито и плакати да се показват, НЗОК е била „източена“ чрез скъпи клинични пътеки, под шапката на (пост) Ковид. И нарушенията са за над 1млн.лв, които ние данъкоплатците е хубаво да си поискаме обратно. Всичко това е проверено и доказано от Здравната каса и точно за това се иска оставката на управителя и.
И тъй като позицията на болницата в общи линии е, че не са източвали и фалшифицирали нищо, а по този начин са се погрижили за пациентите си, е редно да се отговори и на въпросите
- Защо за да помогнат на пациент, като го освободят от плащане на 200лв, отчитат КП за 1200 ( например)
- Колко дни е бил фалшивият болничен престой на пациентите, минималния – 3 дни или повече?
- Защо „черпят“ с парите на здравноосигурените лица, без те да знаят и искат. Да си припомним, че правителтвото на ГЕРБ, отпусна 15 млн.на "Пирогов" чрез увеличаване на капитала в края на миналата година. Защо, проф. Балтов не е поискал 16млн., за да имат за безплатни изследвания и да не се налага да приемат фиктивно пациенти ? 
- Защо след като се твърди, че има проблем с липсата на (пост)ковид пътека, този въпрос се повдига едва сега, когато вече са установени нарушения?

Всичко това е без значение за основното - Открито е крупно нарушение за над 1млн. лв. и пациенти са били на ужким в болница.

Редно е обаче да се разгледа още един въпрос – имало ли е фиктивни пациенти в болница, когато хората умираха по стълбите?
Периода на проверката на НЗОК е ноември 2020- май 2021., тоест обхваща и периода на пикът на пандемията, когато линейки обикаляха с часове да търсят легла за пациенти. Някои не доживяха да се намери.
Ето няколко такива случаи

„Мъж с Ковид-19 почина, след като 3 болници в София отказали да го приемат“

Над 200 сигнала са били за болни от коронавирус, но само за 16 души са се намерени места в болниците – съобщават Спешна помощ

Ето и какво казва тогавашния здравен министър, сега депутат от ГЕРБ проф, Ангелов, по въпроса с починалия 33-годишен мъж, за който не се е намерило място. 
„Няма никакво обяснение на твърдението няма легла. Легла има, легла има достатъчно в София, има достатъчно в страната. Спрян е плановият прием, спряна е плановата оперативна дейност. Предприели сме всички тези стъпки, за да можем да осигурим болнични легла“

Ето, сега има обяснение – докато хора умираха по пътища, стълби и линейки. Докато Спешна помощ бяха разигравани да обикалят от болница в болница, за да търсят легло за някой умиращ, докато за хиляди хора нямаше достъп до медицинска помощ, заради спрения планов прием, в същото това време е имало фиктивно заети легла, хора, които наужким са били в болница. И обяснението е, че това е грижа за пациента. За кой пациент? За този, който чака пред болницата или за този, който е приет, но не е там?

Това са управленски решения, взети против закона, против всякакви добри медицински практики и за сметка на всички нас.

Каква е причината за липса на лекарства?
 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up