Петък, Май 27, 2022
Follow Us

"Момчетата от джипа" със сетни сили се опитват да измесят фокуса от темата с 400 фалшиви хоспитализации в болница ‚Пирогов“
Изглежда са се хванали за единствената, за която са намерили някакъв подпис, истински или не, и се опитват да я поставят в центъра на проблема.
Фактът, че под ръководството на проф. Балтов, са източени над 1млн.лв в поверената му болница от НЗОК остава все така категоричен, колкото и усилия да се полагат да се говори за нещо друго.
От всичко казано до тук стана ясно, че има 400 фалшиви хоспитализации, доказани при проверка на НЗОК и от болница „Пирогов“ искат оставката на тези, които си позволиха да го кажат.

Ниско, ниско, по-ниско

Съпротивата е разбираема. Ако фалшификацията и подправянето на документи се докаже в съда, отговорният може да получи до 5 години затвор.
И то без да броим злоупотреба с лични данни. Страхът е голям и има защо.

Разбираемо е и, че спътниците от джипката на бившият премиер, са свикнали нещата да се случват по друг начин. Все пак „фиктивното' си беше национална политика през последните 10 години.

В този ред на мисли, дори е изненадващо, че искането за оставки на здравния министър  и на управителя на НЗОК, за това че са си свършили работата, не е придружено и с искане за извинение – да се извинят на лидерите на политическите партии, че не са поискали разрешение. Защото за някои хора, това е ежедневие и така са свикнали.

Източвана ли е Касата?

Колкото и да се твърди друго, каквито и плакати да се показват, НЗОК е била „източена“ чрез скъпи клинични пътеки, под шапката на (пост) Ковид. И нарушенията са за над 1млн.лв, които ние данъкоплатците е хубаво да си поискаме обратно. Всичко това е проверено и доказано от Здравната каса и точно за това се иска оставката на управителя и.
И тъй като позицията на болницата в общи линии е, че не са източвали и фалшифицирали нищо, а по този начин са се погрижили за пациентите си, е редно да се отговори и на въпросите
- Защо за да помогнат на пациент, като го освободят от плащане на 200лв, отчитат КП за 1200 ( например)
- Колко дни е бил фалшивият болничен престой на пациентите, минималния – 3 дни или повече?
- Защо „черпят“ с парите на здравноосигурените лица, без те да знаят и искат. Да си припомним, че правителтвото на ГЕРБ, отпусна 15 млн.на "Пирогов" чрез увеличаване на капитала в края на миналата година. Защо, проф. Балтов не е поискал 16млн., за да имат за безплатни изследвания и да не се налага да приемат фиктивно пациенти ? 
- Защо след като се твърди, че има проблем с липсата на (пост)ковид пътека, този въпрос се повдига едва сега, когато вече са установени нарушения?

Всичко това е без значение за основното - Открито е крупно нарушение за над 1млн. лв. и пациенти са били на ужким в болница.

Редно е обаче да се разгледа още един въпрос – имало ли е фиктивни пациенти в болница, когато хората умираха по стълбите?
Периода на проверката на НЗОК е ноември 2020- май 2021., тоест обхваща и периода на пикът на пандемията, когато линейки обикаляха с часове да търсят легла за пациенти. Някои не доживяха да се намери.
Ето няколко такива случаи

„Мъж с Ковид-19 почина, след като 3 болници в София отказали да го приемат“

Над 200 сигнала са били за болни от коронавирус, но само за 16 души са се намерени места в болниците – съобщават Спешна помощ

Ето и какво казва тогавашния здравен министър, сега депутат от ГЕРБ проф, Ангелов, по въпроса с починалия 33-годишен мъж, за който не се е намерило място. 
„Няма никакво обяснение на твърдението няма легла. Легла има, легла има достатъчно в София, има достатъчно в страната. Спрян е плановият прием, спряна е плановата оперативна дейност. Предприели сме всички тези стъпки, за да можем да осигурим болнични легла“

Ето, сега има обяснение – докато хора умираха по пътища, стълби и линейки. Докато Спешна помощ бяха разигравани да обикалят от болница в болница, за да търсят легло за някой умиращ, докато за хиляди хора нямаше достъп до медицинска помощ, заради спрения планов прием, в същото това време е имало фиктивно заети легла, хора, които наужким са били в болница. И обяснението е, че това е грижа за пациента. За кой пациент? За този, който чака пред болницата или за този, който е приет, но не е там?

Това са управленски решения, взети против закона, против всякакви добри медицински практики и за сметка на всички нас.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли закриването на дирекцията за правата на пациентите?
 

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up