Вторник, Януари 25, 2022
Follow Us

AstraZeneca поиска от регулаторните органи на САЩ разрешение за спешна употреба на ново лекарство на компанията за предотвратяване на Covid-19 при хора, които реагират лошо на ваксините поради отслабена имунна система, съобщава Ройтерс.

В изявление във вторник английско-шведският производител на лекарства заяви, че е включил данни в своята декларация до Администрацията по храните и лекарствата (FDA) от изпитване на късен етап, което показва, че лекарството намалява риска от хора да развият симптоми на Covid-19 със 77%.

Терапията с антитела, наречена AZD7442, може да защити хората, които нямат достатъчно силен имунен отговор към ваксините срещу Covid-19, или да допълни курса на ваксинация за тези, като например военнослужещи, които трябва да засилят допълнително защитата си, посочва още "АстраЗенека".

Докато ваксините разчитат на непокътната имунна система за разработване на целеви антитела и клетки за борба с инфекциите, AZD7442 съдържа лабораторно изработени антитела, предназначени да се запазят в тялото с месеци, за да ограничат вируса в случай на инфекция.

Разрешението на САЩ за AZD7442 - на базата на две антитела, открити от Медицинския център на Университета "Вандербилт" в САЩ - може да бъде много печелившо за AstraZeneca, чиято широко използвана ваксина срещу Covid -19 все още не е одобрена от американските власти.

Резултатите от опитите за терапията с AZD7442, публикувани за първи път през август, са взети три месеца след инжектирането, но компанията се надява, че може да рекламира този лекараствен препарат като едногодишен щит, тъй като изследователите ще проследят участниците в изпитването до 15 месеца.

Преговорите относно споразуменията за доставка на AZD7442 продължават със САЩ и други правителства, казаха от AstraZeneca.

Терапиите срещу Covid-19, базирани на същия клас моноклонални антитела, се разработват и от конкуренти като Regeneron, Eli Lilly и GlaxoSmithKline в партньорство с Vir, конкурирайки се за ролята на тези компании в лечението и превенцията на Covid-19. Но подаването на молба за спешно одобрение изглежда затвърждава лидерството на AstraZeneca в превенцията на коронавирусното заболяване.

Това контрастира със забавянията в търсенето на AstraZeneca за одобрение в САЩ на ваксината срещу Covid-19 Vaxzevria, разработена съвместно с Оксфордския институт, като по-голямата част от желаещите да се имунизират американци вече си поставиха ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna или на Johnson & Johnson.

През юли от AstraZeneca заявиха, че очакват да поискат одобрение в САЩ на Covid ваксината на компанията през втората половина на тази година.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up