Неделя, Август 18, 2019

лекарстваСлед подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията, рестартираният от Министерството на здравеопазването електронен търг за лекарства за болниците отново е блокиран. Този път процедурата е спряна заради подадена на 10 ноември жалба на дистрибутора "Софарма трейдинг", информират от investor.bg. Процедурата за електронната платформа беше обявена през ноември 2016 г., но впоследствие беше спряна заради обжалвания. След като производствата приключиха в полза на Министерството на здравеопазването, ведомството и разработчикът на системата предприеха действия по техническата ѝ подготовка за възобновяване на търга.

Според документацията търгът е само за онколекарствата в болниците, тъй като това е перото, което генерира основния преразход при медикаментите. Първият обявен търг беше за договаряне на обеми медикаменти за 2 години за над 1 млрд. лв. за 145 болници.
Рестартираният търг беше за над 850 млн. лева за 130 болници. Срокът за изпълнение на поръчката е от сключването на договорите до края на 2018 г. В изискванията на тръжната документация са заложени остатъчен срок на годност за лекарствата поне от 40%, а оценката на офертите е на база най-ниска цена.
Търговете са изцяло електронни и ще стават на сайта на здравното министерство. Участниците трябва да се регистрират и да променят цените на лекарствата, за които имат интерес. След като изтече определеното време, офертите им няма да могат да се променят. Финалните предложения ще бъдат оценявани и от комисията, която ще ги класира. Аналогична е процедурата и за по-малките търгове в болниците след това.
Очаква се окончателните договори за доставки в болниците да са финализирани през април или май догодина. Очакванията на здравното министерство е да изравни разликите в цените на онколекарствата, които сега са фрапиращи.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up