Вторник, Ноември 12, 2019

bta.bgНа пресконференция днес Ваня Добрева – председател на Асоциация „Хипофиза”, д-р Стойчо Кацаров – председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, Живка Бояджиева – председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване и адв. Христина Николова от Центъра за защита правата в здравеопазването коментираха продължаващата липса на жизненоважни медикаменти в аптеките месец след акцията на ГДБОП и арестуването на лица, занимаващи се с незаконен износ на лекарства. Една от причините е, че дейността „паралелен износ” може да се извършва и по законов ред, а законният паралелен пазар има своя дял в проблема с липсващите медикаменти.

Интересът на пациентите не е защитен оптимално заради пропуски в координацията между различните контролиращи институции, а тези изводи са основани на официална информация, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенция Митници, НАП и НСИ.

Близо 60% от лекарствата, внесени от страни от Европейския съюз, се изнасят обратно. Освен това през последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата. Ваня Добрева съобщи какво още показват справките от институциите.
„От Здравна каса поискахме информация за 15 лекарства, които според информацията, която получихме, са най-често изнасяни. Това, което те подадоха е, че има случаи, в които броят опаковки по активни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и обратното - платени са опаковки от Здравна каса, за които насреща не стоят протоколи“, заяви тя.
Според изчисления на пациентските организации 1,5 милиарда е размерът на паралелния износ на лекарства.
Д-р Кацаров посочи, че проблемът не е в износа на лекарства, а в това, че хора остават нелекувани.
„Пълна какафония с тези лекарства - разлики от десет пъти между изписани протоколи и платени лекарства, което според нас практически няма как да стане. Виждахме разлики от платени опаковки инсулин - единия месец 300 опаковки, другия месец 30 опаковки - как да го обясним това нещо. Тези 130 пациента не са си били инсулина ли? Те нямаше да са живи, ако не са го направили това нещо“, коментира председателят на ЦЗПЗ.
Цялата пресконференция вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up