Вторник, Януари 21, 2020

bacteriaБългария е на първо място в Европа по употреба на антибиотици в болниците. Приложението им им у нас е с над 50 процента по-високо от това във всички останали европейски страни.
Излиза по-евтино да дадеш антибиотик, отколкото да инвестираш в болнична система за борба с инфекциите. Антибиотиците, които те използват за пациентите си, струват по 1 лв. за 1 грам.
Резистентността на бактериите към евтините препарати непрекъснато се увеличава, болният се изписва с недоизлекувана инфекция, а от друга. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред радио Дарик и допълни, че проблемът е толкова голям, че към момента само Господ ни пази.

"Антибиотична политика в нашата страна трудно се прави, защото още от години битуват някакви лоши практики" обясни той. Оказва се, че за последната година консумацията на един от евтините антибиотици в българските болници се е увеличила със 65 процента. Според специалиста, ако продължим в същия дух, положението ще стане неудържимо.
За съжаление данните за вътреболничните инфекции в болниците България се прикриват. Повечето лечебни заведения изобщо не ги регистрират, а държавните органи не осъществяват никакъв контрол над този процес.
Според официалните данни регистрираните вътреболнични инфекции са около 17000 годишно. Това прави 0.8% от регистрираните годишно около 2 милиона и 200 0000 хоспитализации. При това близо 40% от регистрираните вътрболнични инфекции са от домовете за медикосоциални грижи, които по същество не са болници.
За сравнение честотата на вътрболничните инфекции в най-добрите болници в САЩ и Европа се движи между 4 и 10%.
Всеки може да види парадокса. Вътреболничните инфекции у нас са 10 пъти по-малко, но използваме с 50% повече антибиотици !?!  Да не би да сме открили друго лечебно свойство на антибиотици?
Ясно е, че ако с нещо сме задминали американците, то не е с борбата с инфекциите, а с .... укриването на информацията за тях.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up