Сряда, Ноември 13, 2019

ПролиаПациентка на 70 години с две онкологични операции ни сигнализира за липса на медикамента Prolia в аптечната мрежа. В писмо до редакцията на Право&Здраве тя обяснява, че от възрастта и химиотерапията е с напреднала остеопороза, която ѝ причинява много болки и създава опасност от счупвания. От началото на годината е търсила препарата в поне десет аптеки от различни вериги в централен столичен квартал, и отговорът неизменно бил един и същ – няма. Инжекционният разтвор Пролиа лекува загубата на костно вещество и остеопорозата. Това е съвременно лекарство на базата на антитела срещу остеокластите, които рушат костното вещество, и има много добър лечебен ефект като се прилага два пъти в годината. При поредното запитване в аптеката обяснили на пациентката, че в аптечните складове на Софарма, откъдето е снабдяването, са им съобщили, че вече няма да го получават.

Свързахме се със Софарма Трейдинг с молба да проверят каква е причината за липсата на лекарството и има ли възможност снабдяването с Пролиа да се възстанови за нуждаещите се болни. От компанията се ангажираха с бърза проверка на проблема, която установи, че според техните данни няма установен недостиг на този лекарствен препарат в страната. Те снабдяват цялата аптечна мрежа и затова остава загадка защо няколко аптеки от различни вериги в София не са осигурили необходимия медикамент.
След нашата намеса се осъществи връзка между пациент и дистрибутор, като в кратък срок от Софарма са дали информация къде е доставено лекарството и нужната доза вече е инжектирана на болната жена.
Бързата реакция и отзивчивост от страна на Софарма помогна изходът от тази ситуация с често срещания проблем за липса на лекарства на българския пазар да бъде благоприятен. Надяваме се да се подобри координацията между отделните звена по пътя на лечебните средства от дистрибутора през аптеките до пациента, за да не се прекъсва или спира така необходимото лечение на болните хора.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up