Петък, Ноември 15, 2019

drugs handС Указание РД-16-12/20.04.2018г. по прилагане и тълкувание на договор за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК/РЗОК, се отменя районирането за получаване на лекарства. До сега пациентите можеха да получат лекарствата си само в областта, в която е адресната им регистрация.
В чл. 32, алинея 2 на Указанието се казва, че Рецептите, с които са предписани лекарствени продукти за хронични заболявания, лекарствени продукти от групи IА, IВ и IС, както и всички останали лекарствени продукти извън посочените в ал. 1, и рецептите, с които са предписани медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, се изпълняват в аптеки, работещи по договор с НЗОК, без оглед на тяхното месторазположение или избора на изпълнител на ПИМП от ЗОЛ.

Промяната е особено важна за хората, които не живеят през цялата година на едно място, като например студенти, сезонни работници и други. До сега студентите, дори и да си сменят лекаря си с друг в града където учат, оставаше проблема с месеците в които са си в къщи. Много пациенти, които не можеха да намерят лекарството си в областта в която живеят оставаха без лечение, дори медикаментът да е наличен в аптеки от друга област.
Лекарствата за лечение на редки болести, на ревматологични заболявания, на хепатит С, множествена склероза и други които се изписват с протокол 1 А вече могат да се получават от аптеките в цялата страна. Списък с аптеките отпускащи лекарства с протокол 1 А може да намерите тук. Цялото Указание можете да изтеглуте от тук.
НЗОК трябва да бъде поздравена за това решение, което пациентите чакаха от години.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up