Вторник, Септември 17, 2019

nadzenkaНякои търговци имат над 400% надценка за помощни средства за хора с увреждания. Фрапиращата стойност е видима в анализ на ресорната агенция. По закона за достъп до обществена информация bTV е получила справка за цените, на които търговците купуват и продават изделията за хората с увреждания. От нея е видно, че за някои изделия надценката е над 400%, а за други – над 300%, за да се достигне размера на социалната помощ и тя да се усвои.

Социалният министър Бисер Петков призна, че е публична тайна, че в сектора има злоупотреби. Майка на дете с увреждания пък му написа писмо, в което му разказва за схемите от първо лице.
Ина Маринова е сред най-активните протестиращи родители. В писмото си тя описва т.нар. схема „златна четворка” – лекари умишлено изписват четири уреда, социалната помощ за тях доближава цената на инвалидна количка за дете, от каквато то има нужда. На документи търговецът продава четирите уреда, а на практика – само количката.
„Признавам какво съм направила не защото съм мошеник, а защото държавата ме вкарва в тая схема”, казва Ина Маринова.
Според нея промяната, която направи социалното министерство, няма да постигне целите си. Помощите за изделията се превеждат директно на фирмите, а не на хората с увреждания. За част от изделията помощта е намалена заради съмнения за злоупотреби.
Големите играчи казват, че проблемът е в липсата на изисквания към уредите, което позволява на търговци да внасят съмнителни от Китай, с надути цени у нас.
Търговците на дребно, които предлагат изделия за хората с увреждания, са около 300.
Протестиращите майки и неправителствените организации изпратиха писмо, с което настояват дейността, свързана с помощните средства и изделия, да се управлява от здравните власти, а не от социалните, които според тях нямат нужните компетенции – промяна, за която се говори от години, но така и не се случва.
Вижте повече подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up