Петък, Ноември 15, 2019

hapche pariДнес на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване стана ясно, че всеки месец се генерират 10 млн. лв. преразход в средствата за онколекарства. Повдигната беше темата за нови правила в заплащането на онколекарствата, според които остатъците от тях ще са за сметка на болниците, а не за сметка на здравната каса, информират от dariknews.bg. Новите правила за изписване и заплащане на онколекарствата притесниха онколозите, хематолозите и детските онколози в страната.

Остатъците от онкомедикаментите, които се прилагат в болниците, вече ще се заплащат от самите лечебни заведения. Според лекарите това е непосилно за болниците, особено за държавните, които ще генерират големи загуби. Причината е, че по начина, по който се прилага терапията, остатъците от лекарства е невъзможно да бъдат използвани за други пациенти.
Според един от най-добрите медицински онколози у нас проф. Галина Куртева това ще калкулира загуби за лечебните заведения.
"Нашето притеснение е, че по начина, по който се работи и по който се изпозлват цитостатиците, тези неминуеми остатъци, независимо от старанието да направим икономия на същите, е невъзможно да бъдат приложени на болни към същия или следващия ден, или ако това е невъзможно, да бъдат заплатени от здравните заведения, защото това ще калкулира загуби, които самите болници и държавните здравни заведения особено, нямат как да ги поемат", каза тя.
„Една от причините за въвеждането на подобна мярка е, че остатъчните количества от лекарствата в различните болници варират от 3 до 30%“, подчерта заместник-здравният министър и председател на надзорния съвет на здравната каса д-р Жени Начева.
"Разбрахме се да наблюдаваме първите 3 месеца резултатите от обработка на съответните протоколи по електронен начин и след три месеца да се съберем и лечебно заведение след лечебно заведение да обсъдим както количествата на приложените медикаменти, така и остатъчните количества, които са докладвани. Така ще установим средно ниво на допустими остатъчни количества, което може вече да бъде заплатено от касата при анализ наистина на реалните допустими нива на остатъчни количества", обясни тя.
Здравните власти са убедени, че без контрол и съпоставка на остатъчните количества не може да се вземе категорично решение за заплащането или незаплащането им.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up