Четвъртък, Декември 12, 2019

epilepsyOKИзследователи успешно демонстрират как електронно устройство, имплантирано директно в мозъка, може да открива, спира и дори предотвратява епилептичните припадъци.

Изследователите от Университета в Кеймбридж, École Nationale Supérieure des Mines и INSERM във Франция, имплантират устройството в мозъка на мишки и когато се откриват първите сигнали за припадък, се доставя естествено мозъчно химично вещество, което спира пристъпа от напредвахе. Резултатите, публикувани в списанието Science Advances, могат да бъдат приложени и за други състояния, включително тумори на мозъка и болестта на Паркинсон.
Работата представлява още един напредък в развитието на мека, гъвкава електроника, която взаимодейства добре с човешката тъкан. "Тези тънки, органични филми причиняват минимални щети в мозъка и електрическите им свойства са подходящи за тези видове приложения", каза професор Джордж Малиарас, професор по технология в катедрата по инженерство в Кеймбридж.
Въпреки че има много различни видове гърчове, при повечето пациенти с епилепсия невроните в мозъка започват да изстрелват и да сигнализират и на съседните неврони да се запалят, в снежна топка, която може да повлияе на съзнанието или на двигателния контрол. Епилепсията най-често се лекува с антиепилептични лекарства, но тези лекарства често имат сериозни странични ефекти и не възпрепятстват пристъпите при трима от 10 пациенти.

В текущата работа, изследователите са използвали невротрансмитер, който действа като "спирачка" при източника на припадъка, като по същество сигнализира на невроните да спрат да стрелят и да прекратят изземването. Лекарството се доставя в засегнатата област на мозъка чрез нервна сонда, включваща малка йонна помпа и електроди за наблюдение на нервната активност.
Когато невронният сигнал за припадък се открие от електродите, йонната помпа се активира, създавайки електрическо поле, което придвижва лекарството през йонообменна мембрана и извън устройството - процес, известен като електрофореза. Количеството на лекарството може да се контролира чрез настройване на якостта на електрическото поле.
"Освен че е в състояние да контролира точно кога и колко лекарства се доставят, това, което е специално за този подход, е, че лекарствата излизат от устройството без никакъв разтворител", каза водещият автор д-р Кристофър Проктър. "Това предотвратява увреждане на околната тъкан и позволява на лекарствата да взаимодействат с клетките непосредствено извън устройството."
Изследователите установяват, че припадъците могат да бъдат предотвратени при относително малки дози от лекарството, представляващи по-малко от 1% от общото количество лекарство, заредено в устройството. Това означава, че устройството трябва да може да работи за продължителни периоди, без да се налага да се зарежда отново. Те открили също така доказателства, че доставеното лекарство, което всъщност е невротрансмитер, който е от рода на тялото, е възприет от естествените процеси в мозъка в рамките на минути, което според изследователите трябва да помогне за намаляване на страничните ефекти от лечението.
Въпреки че ранните резултати са обещаващи, потенциалното лечение няма да бъде на разположение за хората в продължение на няколко години. Следващите изследователи планират да проучат дългосрочните ефекти на устройството върху мишки. Създава се ново съоръжение в Кеймбридж, което ще може да прототизира тези специализирани устройства, които могат да се използват в редица условия. Въпреки че устройството беше тествано с животински модел на епилепсия, същата технология може потенциално да се използва и за други неврологични състояния, включително лечението на мозъчни тумори и болестта на Паркинсон.
Изследването бе финансирано от Европейския съюз.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up