Сряда, Ноември 13, 2019

drugs regulationОблекчава се режимът за производство, внос и търговия с активни лекарствени вещества, като от разрешителен той става регистрационен. Това става възможно с одобрените от правителството промени в Тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина от фармацевтичните производители, съобщиха от пресслужбата на кабинета, цитирана от investor.bg.
Като допълнителна мярка се въвежда и регистрацията на посредници в областта на лекарствените продукти.
Размерът на таксата за вписване в регистрите е 500 лв., таксата за инспекции на вносители и търговци на едро с активни вещества е 1000 лв., за инспекции на производители на активни вещества - 3000 лв., за оценка на информацията, свързана с проследяване на лекарствената безопасност на лекарствен продукт - 200 лв. (за пряко съобщение до медицинските специалисти) и 600 лв. (за обучителни или други материали за минимизиране или предотвратяване на риска).

Друга промяна е свързана с отпадане на част от таксите, които досега са се събирали във връзка с оценката на документацията за регистриране на цена на лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание.
Променя се и органът, който ще събира таксите за включване на лекарствен продукт в Позитивния лекарствен списък - това ще е Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, а не Изпълнителната агенция по лекарствата.
Въведена е само една нова процедура - оценка на документацията за включване на лекарствен продукт, получил разрешение за паралелен внос, като размерът на таксата е 800 лв., определен съгласно Методиката за определяне на разходоориентиран размер

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Д-р Боньо Бонев · преди 1 години
    Отново грешно решение на правителството! Къде са медицинските седи? Къде е БЛС? Няма реакция! Господа, нужен е строг контрол върху регистрацията не само на лекарствата, но и на т.н. "хранителни добавки" . Скоро Агенцията по лекарствата съобщи, че тя нямала никакво отношение към увеличаващите се с всеки ден "хранителни добавки" ,които се продават като лекарства без рецепти. Телевизиите се напълниха реклами на фалшиви лекарства, които били за "панацея" при лечението на много нелечими болести. Жалко е, че след като изчезна ВАК се появиха много "професори" , които си позволяват лично да участват в рекламите. Засрамете се! Вие сте като Юда - за няколко сребърника участвате в подла схема и лъжете отчаяните пациенти. А тези "лекарства" , както се изрази едни известен фармацевт с а "едно нищо ,опаковано в нещо"- някой витамин ,талк и т.н. . Един наш колега напусна клиничната медицина си закупи таблетъчни машини, забърква и и вече произвежда такива "лекарства" в два гаража. Някои от тях тях вече носят причудливи наименования ,в които са вплетени имената на внуците му. Колеги ,моля Ви бийте камбаната. Както е в Европа, така и в България лекарстават да се продават в аптеките само след предписана рецепта. Другото е лош знак за медицината ни. Помислете!
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up