Понеделник, Октомври 21, 2019

antibiotik1Злоупотребата с антибиотици излага на риск всички. Пациентите с инфекции са изложени на повишен риск. За тях се изразходват повече здравни ресурси. Това заяви на пресконференция представителят на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила по повод старта на Световната седмица за отговорното прилагане на антибиотиците, информират от БГНЕС. През последните няколко години организацията работи в тясно сътрудничество с България за създаване на план за действие.

„Без ефективно действащи антибиотици за профилактика и лечение на инфекции, редица медицински процедури като трансплантации, химиотерапии, лечение на диабет ще носят изключително високи рискове. Необходими са координирани действия, за да може появата и разпространението на резистентни микроби да бъдат сведени до минимум. България трябва да продължи и допълнително да укрепва надзора и лабораторния капацитет в тази област. Подобрете профилактиката и контрола на инфекциите в България. Бъдете разумни! Помислете и съвет потърсете!“, препоръча Скендер Сила.
Според данни на СЗО само в Европа 33 000 души умират годишно в резултат на антибиотична резистентност. В световен мащаб броят достигна 700 000.
„Ако не се вземат мерки, очаква се този проблем да отнеме живота на милиони хора към 2050 година“, прогнозира Сила.
„Говорим за разработване на национален план, но ще е необходимо голямо усилие от страна на здравните власти“, отбеляза проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните към Ветеринарномедицинския институт.
Според него голямото предизвикателство е да се убедят хората да не ползват антибиотиците на всяка цена и при най-леките настинки. Антибиотиците трябва да се използват само и единствено за лечебни цели в крайна нужда.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up