Четвъртък, Май 23, 2019

rezohinАптечният туризъм изглежда пак ще се окаже единствена алтернатива за много болни с ревматологични диагнози.

Ревматологично болни, които се лекуват системно с Резохин, отново са изправени пред сериозна трудност – в аптеките за пореден път лекарството липсва.

За съжаление, никой не се ангажира с прогноза кога ще има внос, коментират болни със системен лупус и ревматоиден артрит, които са принудени да прекъснат лечението си.

В търсене на изход от ситуацията те са изпратили запитване до фармацевтичната компания – производител на Резохин - „Байер“, откъдето са получили следния отговор:

„Поради подновяване на производствените мощности в завода производител на Резохин доставките за България са спрени. Очакваме възобновяването им в края на април или началото на май тази година.

По информация от колеги страните, в които може да бъде намерен са Италия, Германия, Португалия и Австрия. Моля, за всеки случай, консултирайте се с вашия лекар за аналози на

конкурентни компании, които биха могли да се намерят в съседни на нашата държави“.

Както става ясно от написаното, има страни в ЕС, в които Резохин не липсва. Има и други лекарства, които могат да се приложат при тези пациенти, като Плакенил, но той не се внася у нас и може да се намерят в някои съседни държави.

Така логично възниква въпросът, защо в други страни няма проблем с ритмичната доставка на лекарството, а у нас има? Всъщност, този въпрос води след себе си още един – има ли някой отговорен за ситуацията, която поставя на изпитание десетки болни и техните лекуващи ревматолози?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up