Вторник, Януари 21, 2020

apteka200На среща с Националната аптечна камара е бил поставен въпрос редно ли е НАП да има достъп до пациентска информация

 

"Днес стотици аптеки в страната останаха затворени, защото фармацевтите стачкуват, а поради некадърност управляващите от ГЕРБ сътвориха пълен хаос в аптечната мрежа“. Това заяви на председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията след среща с представители на Националната аптечна камара, инициирана от организацията.

Лидерът на левицата добави, че за да няма спекулации и фалшиви новини, че БСП яхва протестите, всички решения и действия ще се базират на споразумение за сътрудничество между партията и Националната аптечна камара.

„Фармацевтите ни запознаха с няколко проблема. Единият е, че ги карат да вкарват едновременно четири софтуерни системи, а притесненията им, по техните думи са, че НАП иска да вижда цялата база данни. Проблем е и казусът с разходите по софтуера", подчерта Корнелия Нинова.

Фармацевтите са поставили и още един много сериозен въпрос - има ли НАП право на достъп до пациентска информация - МКБ, лекарства, кодове и много други, защото се теглят лични данни на пациенти. Според камарата класическият казус е, когато един онкоболен пациент иска да кандидатства за кредит, обаче изтича информация до една банка и тя казва, че няма да има кредит, защото той ще почине. Фармацевтите са попитали още редно ли е НАП да има достъп до тази информация, след като връзката не е директна.

От камарата са поставили акцент и върху факта, че се налага аптеките да правят и непредвидени разходи. Фармацевтите са обяснили, че търсят подкрепа, защото аптеките не могат да си позволят тези разходи. Става въпрос за европейски регламент, но финансовият ангажимент по поддръжката на цялата система по верификация е на производителите на лекарства. В тази връзка Корнелия Нинова е изразила категорично мнение, че управляващите убиват малкия и среден бизнес, защото малките аптеки ще затворят.

"Интересното е, че се спестяват разходите на производителите на лекарства, които са едни от най-богатите не само у нас, но и по света, и ги прехвърлят на малкия и среден бизнес. Отново виждаме политика в подкрепа на олигарсите и на големите", коментира още лидерът на социалистите.

 

Тя заяви, че най-страшното е, че хората в много населени места ще останат без достъп до лекарства, а за някои от тях те са животоспасяващи, но за съжаление  няма никаква чуваемост за проблемите на хората от страна на управляващите.

Корнелия Нинова каза още, че БСП и фармацевтите са се обединили в мнението, че трябва да се удължи срокът, за да се въведат тези мерки в аптеките. Тя добави, че по информация на камарата тези мерки не са започнали още в редица европейски държави.

"Няма ги нито Германия, нито във Франция, нито Великобритания или Норвегия са започнали с тези мерки. Полша, Чехия, Унгария и Словакия даже не са подписали споразумението за присъединяване, затова имаме основание да поискаме удължаване на срока", изтъкна Корнелия Нинова. Тя настоя да се изпълни регламентът и разходите, които трябва да направят аптеките, да бъдат за сметка на производителите на лекарства. "Така пише в европейските правила и ако искаме европейска държава, трябва да ги спазваме. Не е необходимо да се правят четири различни софтуера, които не сработват един с друг, а един, който да обслужва аптеките.

Защото знаем докъде стигнаха успехите на електронното управление", каза още председателят на БСП. Тя заяви още, че заедно с Националната аптечна камара, левицата настоява аптечната мрежа да бъде държавна политика.

"Настояваме за единни държавни цени, защото не може едно лекарство в Перник да струва 1.80 лв., в София 3.00лв, а във Враца 2.50 лв. По информация на камарата, единни държавни цени има в Австрия, Германия, Франция, Швеция, Гърция и редица други. Корнелия Нинова коментира още, че във "Визия за България" БСП настоява за държавна политика в областта на здравеопазването и по тази тема има пълно съвпадение с фармацевтите.

"Обединихме се и, че трябва да се направи аптечна карта на страната, защото аптеките са съсредоточени в големите градове, а много малко населени места с тези мерки ще останат без такива", коментира още лидерът на социалистите.

Темата коментира и депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов. По неговите думи пред аптеките са били поставени изисквания, които те не могат да изпълнят и това се относя особено за малките и средните аптеки.

Държавата възприема аптеките като институции, които са срещу нея и са длъжни да се съобразяват с нейните наредби“, каза проф. Михайлов

„Има аптеки, които обслужват радиус повече от 60 км и тяхното затваряне представлява сериозна опасност за снабдяването с лекарства на всички граждани в този регион“, предупреди той.

Според левия депутат е много сериозно и изискването на самите фармацевти за единна държавна политика върху цените, а такава политика има в много големи европейски държави и няма причина да я няма в България. „Както са единни цените за цигарите в страната, така и за тази стратегическа стока - лекарствата, трябва да има единна политика на държавата. Не трябва да съществува т.нар. лекарствен туризъм, който не е само на територията на страната, а и извън нея“, категоричен бе проф. Георги Михайлов.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up