Нашият офис се намира тук:

Реформа

 • Пациентът трябва да е най-важният човек в системата

  Кризата с COVID-19 е под контрол, но това не бива да ни успокоява, защото още през лятото може да се стигне до следваща вълна. Това предупреди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването „Денят започва“ на БНТ. „Единственият начин хората да се предпазят от вируса е да се ваксинират“, категоричен беше той. По думите му към момента не се налага въвеждането на нови мерки. Според д-р Кацаров причината за ниския процент на ваксинирани е липсата на организирана ваксинационна кампания в началото на кризата, както и резките промени в обхвата на мерките, което е предизвикало недоверие в обществото.

 • Д-р Кацаров: Ваксинацията за Covid трябва да остане доброволна.

  Това, което се случи в „Пирогов“ и това, което се случи в „Алексан-дровска“ е илюстрация на това, което се случва в здравната систе-ма и това е знак, че реформата на здравната ни система не може да търпи повече отлагане, още повече на фона на предстояща според пове-чето експерти Covid вълна". Това заяви пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

 • Д-р Мими Виткова: Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен

  Контролът върху дейността на лечебните заведения е неефективен. Тази констатация направи в интервю пред БНР д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, бивш министър на здравеопазването (1995-1997 г.).

 • Красимир Грудев: Отново се преповтарят стари популистки тези

  „Отново се преповтарят стари популистки тези, хвърлят се неясни идеи. Наистина се чудим какво можем да очакваме като политика в здравеопазването. Нищо не е ясно. Непрекъснато се повтаря болниците да не са търговски дружества и дотук спира всичко.“ Това каза пред БНР председателят на УС на Сдружението на частните болници Красимир Грудев. Според него представените до момента тези за промени в здравеопазването са „в ретрограден стил“.

 • Личните лекари искат реформи

  Общопрактикуващи лекари разпространиха писмо, до управляващите, институциите, медиите и гражданите. В писмото са посочените 11 основни проблема на работата на личните лекари и се предлагат конкретни решения. Публикуваме пълният текст без редакторска намеса.
  Ние,  общопрактикуващите лекари, подписали настоящото писмо, обръщаме вниманието Ви към  проблемите на първичната извънболнична медицинска помощ в страната ни. За една година, по официални данни на НЗОК, в страната ни са прекратили работата си 400 общопрактикуващи лекари (ОПЛ). Това са 10 % от ОПЛ, работещи  към м. септември 2020 година. Броят ни намалява и към днешна дата вече е фактически недостатъчен, за да осигури качествена и достъпна първична медицинска помощ за всички.

 • Някои идеи за реформата на спешна помощ от Проф. Поля Голева

  1.Предстои съществена реформа в организацията на „Спешната помощ“ в Р България. Общопризнат факт е, че нейната дейност не е достатъчно ефективна, независимо от големите усилия на медицинския персонал и вливането на огромни парични средства в нея. Ковид епидемията разкри нейните недостатъци. Рецидивът на непристойните реакции на близките на нуждаещите се от спешна помощ в следепидемичното време показват, че нищо не се е променило. Не е отминал страхът, че при нова вълна на епидемията първата линия на медицинския фронт отново трудно ще поеме ударите.

 • Има нужда от реформи в здравната система

  Д-р Николай Болтаджиев, който е председател на Центъра за защита правата в здравеопазването беше гост в предаването Лице в лице.

 • Демографската ситуация в България е катастрофална

  На ноември в София се проведе Кръгла маса за демографската криза в страната. Дискусията беше организирана от Ротари Клуб София и е част от официалната програма на честванията по случай 90 годишнината от чартирането на първия Рортари клуб в страната.