Частни болници

 • Позиция: НСЧБ подкрепя законността и равноправието между лечебните заведения в България

  Национално сдружение на частните болници в България излезе с позиция, в която апелира за равнопоставеност на всички лечебни заведения в страната, във всяко едно отношение, в това число и извършване на проверки за извършена дейност и санкциониране при установени нарушения. Ето я и цялата позиция:

 • Сдружението на частните болници: Върховният съд потвърди, че правото е на наша страна

  На 15.07.2022г. Върховният Административен Съд очаквано излезе с Определение по образуваното по съединени жалби на Национално Сдружение на Частните Болници, МБАЛ ''Сърце и Мозък” и Сдружение на общинските болници в България дело, с което спира изпълнението на 5 параграфа от Анекса от 29.04.2022г. към НРД 2020-2022г.
  Масово в медиите този акт на ВАС беше отразен като „Съдът спря повишаването на заплатите в болниците“.
  В тази връзка сме длъжни да припомним отново, че мениджърите на всички болници в България, независимо от формата на собственост, нееднократно и недвусмислено са заявявали своите притеснения от ниското ниво на заплащане в сферата на здравеопазването и категоричното си желание то да бъде увеличено и адекватно остойностено спрямо количеството и качеството на положения труд.

 • ВАС окончателно спря разпоредбите на НРД относно лимитите и различни цени на КП за една и съща дейност

  Петчленен състав на Върховният административен съд отхвърли жалбите на НЗОК, БЛС и Министъра на зравеопазването, с които същите оспорват решение на ВАС за спиране на действието на членове от Анекса към НРД подписан на 29 април от БЛС и НЗОК.

 • Заблудата за търговския статут на болниците

  Една от най-широко разпространените заблуди в нашето здравеопазване е, че болниците трупат дългове, защото са търговски дружества. В следствие на това имаме лоша медицинска помощ. Посланието „Вън търговците от храма!“ добави библейски аргументи за посоката на реформа.

 • Половината от катарактите, оперирани на ден, са много тежки

  Над 100 човека се възползваха от безплатните очни прегледи, които се проведоха в СОБАЛ „Пентаграм“ по повод Световния ден на ретината и Световния ден на зрението. Резултатите са тревожни: повечето пациенти са влошили чувствително зрението си.

 • Преките чуждестранни инвестиции в здравеопазването са почти нула

  Един от показателите за успеха и развитието на даден сектор са преките чуждестранни инвестиции в него. Ако секторът се развива добре, размерът на преките чуждестранни инвестиции е голям и нараства и обратно.
  За 2021 година публичните разходи за здравеопазване са около 5.5% от БВП, а според данните на Евростат близо половината от цената на медицинските услуги се заплаща от джоба на пациентите в момента на получаването ѝ.

 • Предстои нова битка за неусвоените пари на здравноосигурените лица

  Предстои в следващите дни, НЗОК и БЛС да се договорят как да разходват неусвоените пари от бюджета на касата. Става дума за няколкостотин милиона лева от бюджета на НЗОК за 2022 година, които ще останат в края на годината. В голямата си част „икономията“ е от перото за болнична медицинска помощ. БЛС иска цените на всички клинични пътеки да се увеличат с 18%.

 • Трябва ли частните лечебни заведения да провеждат обществени поръчки?

  Министерският съвет е внесъл в Народното събрание закон за изменение на Закона за обществените поръчки. Едно от предложенията е частните лечебни заведения да бъдат квалифицирани отново, като възложители на обществени поръчки.

 • Държавната намеса на пазара на труда само влошава нещата в здравеопазването

  Това се казва в декларация на националното сдружение на частните болници, разпространена до медиите по повод предложение на министерството на финансите, свързано със заплатите на медиците. Ето и пълният текст:

 • За частните болници и обществените поръчки. Анализ.

  Последните поправки в Закона за обществените поръчки отново повдигнаха спорове за това, дали частните лечебни заведения трябва да провеждат обществени поръчки.

 • Причината за големия брой болници не е пазара, а намесата на държавата в него

  Декларация на Националното сдружение на частните болници по предложената за обсъждане в Парламента Национална здравна стратегия 2030 година.

 • Потрес! В коя държава живеем, в тази от 1947 г. ли?

  Днес, окончателно спрях да вярвам в пазарната икономика! Доказаха ми го управляващите от ГЕРБ и даже президента!
  Да спреш частна инвестиция за болница за деца, или да искаш да я спреш е шизофрения. Вчера я гласуваш, днес я отменяш Главчев? Нали?

 • Каквато ни държавата, такава ни детската болница

  Завчера Министерският съвет издаде разрешение за изграждане на нова детска болница в София. На другия ден партии, политици, журналисти, драматично и патетично се обявиха срещу това решение, заплашиха със съд, ДАНС и прокуратура. Всички осъдиха остро новата частна „детска“ болница, но от изявленията на инвеститора се разбра, че става дума за многопрофилна болница с 400 легла, от които само 40 са педиатрични. До края на деня Правителството отмени решението си.

 • Д-р Кацаров: Правителствена за няколко месеца може да стане Национална детска болница

  Този коментар направи пред БНР д-р Стойчо Кацаров, бивш служебен министър на здравеопазването. На въпрос дали е защото не искат или защото не могат той отговори така: "И да искаш, като не можеш. Първата копка на Детската болница е правена преди 40 години".

 • Детската болница, като токов удар за Правителството

  Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров беше гост в предаването „Честно казано“ с водещ Георги Налбантов, който започна разговора с констатацията, че Правителството на Димитър Главчев е било ударено, като с токов удар от скандала около издаденото разрешение за нова частна болница в София, която според повечето политици щяла да попречи на държавната детската болница.