Нашият офис се намира тук:

Лимити

 • Адв. Христина Николова: Делата за надлимитна дейност не се решаваха еднозначно през годините

  Христина Николова, Адвокат Христина Николова е родена в гр.София, завършва средното си образование през 1996г в английска гимназия в родния си град, а през 2001г завършва юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност магистър по право с две специализации „Правораздаване“ и „Публична администрация“. Вписана е в Софийска адвокатска колегия.

 • Пациентите също могат да съдят НЗОК, заради лимитите

  Всеки пациент, който е бил принуден да заплати за проведеното му болнично лечение, поради това, че е достигнат лимита на лечебното заведение има право на иск срещу НЗОК за нанесените му имуществени вреди, в това число иск за обезщетение за забава и обезщетение за неизпълнение. Това е така, защото срещу задължението за здравно осигуряване, в закона стои задължение за НЗОК да заплати на болницата оказаната медицинска помощ.

 • Десет години по-късно, справедливостта възтържествува

  Върховният касационен съд постанови решение, с което приема, че НЗОК не може да откаже заплащане на дейността на лечебните заведения, когато здравноосигурени лица са избрали за лечение конкретното болнично заведение и като резултат на упражненото от тях право на избор, безусловно признато им и гарантирано от Конституцията и ЗЗО, изпълнителят е извършил реално дейностите по чл.45 ЗЗО последните, дори и да надхвърлят определените с индивидуалния договор и Приложение № 2 към него лимити.

 • Д-р Н. Болтаджиев: Отпадането на лимитите няма да отвори изцяло достъпа до системата

  Д-р Николай Болтаджиев е завършил МА – София със специалност хирургия, има квалификация по съдова хирургия при МА София, артроскопска хирургия от Карл Щорц. Автор е на 49 научни публикации в специализирани наши и международни списания, конгреси, конференции и симпозиуми. Бивш председател на Национално сдружение на частните болници в България.

 • ВКС: Включването на пациенти в листи на чакащите, заради надвишен лимит на болницата, нарушава правата им

  Върховният касационен съд разгледа по същество още един спор между болница и НЗОК за така наречената надлимитна дейност. Съдът потвърждава, че НЗОК е длъжна да заплати надлимитната дейност, като анализира и част от законовите права на пациентите. В мотивите четем:
  „Здравноосигурените лица не са страна по НРД. Те имат право на свободен достъп до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности, както и свободен избор на изпълнител, сключил договор с РЗОК, а НЗОК е длъжна да заплаща всички здравни дейности в обхвата на този пакет на съответния изпълнител, предоставил медицинската помощ на здравноосигуреното лице.

 • ИМВ предлагат отмяна на лимитите

  Мая Манолова и група народни представители от парламентарната група „Изправи се, мутри вън!“, са внесли законопроект, който предвижда отмяна на лимитите на НЗОК. Със законопроекта се предлага още отмяна на забраната за НЗОК да сключва договори с нови структури на лечебни заведения. В мотивите на вносителите четем:
  И преди пандемията, причинена от Sars-Cov-2 нея здравната ни система се намираше в лошо състояние. Това са вижда най-добре от повечето медико-статистически показатели. 2019 година страната ни завърши на първо място в света по показателя обща смъртност. Детската смъртност е близо два пъти по-висока от средната за Европейския съюз.

 • Министърът на здравеопазването стартира промяна на здравния модел

  Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров предлага БЛС и НЗОК да започнат незабавно проговори за промяна в Националния рамков договор 2020-2022. Това се налага, защото има приети правила, които не дават добри резултати и защото здравната система трябва да се подготви за работа след COVID-19.  здравеопазването Mинистър Кацаров настоява НЗОК и БЛС да премахнат лимитите, тъй като те водят до ограничаване на правото на избор на пациентите и увеличаване на доплащането. Лимитите са наказание за добре работещите лечебни заведения и награда за тези, в които пациентите не искат да се лекуват, според министър Кацаров. В поредица решения ВКС потвърди правото на лечебните заведения да получат заплащане за действително извършените от тях дейности. - съобщи на брифинг днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, след проведена среща с БЛС и НЗОК.  

 • Д-р Н. Болтаджиев: Промяната в медицинските стандарти ще сложи край на лобистките практики, които обслужваха определени интереси

  За готвените промени в медицинските стандарти и нуждата от реформи в системата, за лобистките практики и административния натиск, които доведоха много до тежко финансово състояние, разговаряме с д-р Николай Болтаджиев – Председател на Център за защита на правата в здравеопазването и бивш председател на Националното сдружение на частните болници в България.

 • Д-р Маджаров: Не е вярно, че без лимитите за болниците системата ще рухне

  Лимитите са лесен, но и груб начин да се контолира макрорамката на бюджета, който спира усилията на управлението на НЗОК и на държавата за въвеждането на по-ефективни мерки за контрол.

  Tова заяви пред БНТпредседателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той коментира идеите, представени вчера от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, като „оригиналната реформа от преди 20 години“. „Така беше замислена – да няма лимити, парите да следват пациента, да бъдат правилно остойностени дейностите, които заплаща НЗОК. Това се неща, които се изкривиха с времето. Въведоха се лимити, защото по-лесно се управляват средствата“, посочи той.

 • За лимитите и пациентите

  В проекта за анекс към НРД, който се очаква да бъде подписан от Лекарския съюз и НЗОК следващата седмица, намираме следният текст:
  Чл. 368а (3) Националната здравноосигурителна каса не закупува дейности, чиято стойност надвишава месечните стойности, определени по реда на правила по чл. 4 от ЗБНЗОК за 2022 г.

  Това е текст, с който за поредна година се регламентират лимитите за болниците. Самите числа се определят с решение на Надзорния съвет на НЗОК.

 • НЗОК удържа парите за надлимитна дейност от платените за Ковид-19

  От Националното сдружение на частните болници разпространиха прессъобщение, в което се казва, че „НЗОК кара болниците да подпишат дебитни и кредитни известия, с които да се откажат от надлимитната си дейност, натрупана заради орязаните им бюджети, за сметка на парите, изплатени им като държавното подпомагане по време на извънредната епидемична обстановка.“

 • Анализ на съдебната практика по спорове за надлимитната дейност на болниците

  През последните две години съдът е имал възможност да се произнесе на три инстанции по въпроса, може ли да се заплащат парични суми за оказана медицинска помощ по клинични пътеки, предоставена от лечебното заведение на здравноосигурени лица, ако те са включени в основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК за съответния месец и реално са извършени, но надхвърлят лимита,

 • Наистина ли ще фалира НЗОК, ако остави болниците без лимити?

  Една от най-разпространените заблуди в нашето здравеопазване е, че НЗОК ще фалира, ако остави болниците без лимити. Тя е толкова разпространена, че дори представители на лечебни заведения, които са потърпевши от лимитите започнаха да мислят, че без лимити наистина не може.

 • Листи на чакащи. Може да стане и у нас

  Националната здравна служба на Великобритания публикува данни, че повече от три милиона пациенти са чакали повече от 18 седмици за лечение в Англия.

 • Какво ни казва проектът за бюджет на НЗОК?

  Надзорният съвет на НЗОК прие проект на бюджет за 2023 година. Общата сума на разходите за пръв път в историята на НЗОК надхвърля 7 милиарда лева.

 • Десетилетие по-късно, лимитите на болниците стигнаха и до Конституционния съд

  На 18 септември, състав на Върховния административен съд (ВАС) внесе по реда на чл. 150 от Конституцията в Конституционния съд искане за произнасяне по противоконституционност на разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).