Зъболекари

 • Хипократовата клетва

  Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.
  Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.
  Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.
  Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено. Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

 • Д-р Н. Шарков: Зъболекарите не знаят кои пациенти са заразени с коронавирус

  Българските зъболекари още не са получили достъп до списъците със заразените с Covid-19, въпреки че от съсловната организация са изпратили писмо с аргументи за необходимостта от това. Някои от пациентите подвеждат във въпросниците, които отсяват рисковите от тях.

 • Доц. д-р Георги Йорданов е третият зам. министър в МЗ

  Доц. д-р Георги Йорданов е назначен за заместник-министър на здравеопазването. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

 • Бюджетът на НЗОК за 2022: Лимитите остават. Увеличени разходи за извънболнична помощ. Допълнителни регулации за лекарства

  Днес Надзорният съвет на НЗОК ще разгледа проект на закон за бюджета на НЗОК за 2022 година. Предвижда се ръст на разходите за здравноосигурителни плащания в размер на 10,95%, спрямо разходите по бюджета за 2021 година. Разпределението на допълнителните средства не е равномерно. Предвижда се най-голям ръст на разходите за медико-диагностични изследвания 76%, следвани от разходите за първична и специализирана извънболнична помощ съответно 35% и 33%, лекарства и дентална помощ с 11%. Разходите за болнична помощ ще бъдат увеличени с 3,44%.

 • Честит професионален празник!

  Днес, 7 април е световен ден на здравето. Денят е определен като световен ден на здравето¸защото на тази дата през 1948 година в Женева е учредена Световната здравна организация. Денят се чества и като професионален празник на всички хора, работещи в сферата на хуманната медицина.
  В нея понастоящем в СЗО членуват 194 държави. СЗО разработва програми за решаване на общи за човечеството здравни проблеми. Глобалните инициативи приканват всички - от световните лидери до гражданите - да се фокусират върху международно значими здравни предизвикателства.

 • Законът и работното време на медициците

  Въпросът с ниските заплати на лекарите и другите изпълнители на здравни грижи е изключително важен и трябва в най-скоро време да бъде разрешен. Не бива обаче да се забравя и горещата проблематика от близкото минало на медиците, а и на целия народ. Паметта ни не бива да бъде толкова къса за ситуацията през 2020 и 2021 г.

 • Дискриминирани ли са възрастните хора при зъболекарските услуги?

  Комисията по защита от дискриминация е образувала през 2022 година Преписка № 147, по жалба на Д-р Емил Давчев от град Добрич, за наличие на дискриминация при предоставянето на дентална медицинска помощ, включена в основния пакет медицински дейности, гарантиран с бюджета на НЗОК.