Нашият офис се намира тук:

Медицински стандарти

 • ИМВ предлагат отмяна на лимитите

  Мая Манолова и група народни представители от парламентарната група „Изправи се, мутри вън!“, са внесли законопроект, който предвижда отмяна на лимитите на НЗОК. Със законопроекта се предлага още отмяна на забраната за НЗОК да сключва договори с нови структури на лечебни заведения. В мотивите на вносителите четем:
  И преди пандемията, причинена от Sars-Cov-2 нея здравната ни система се намираше в лошо състояние. Това са вижда най-добре от повечето медико-статистически показатели. 2019 година страната ни завърши на първо място в света по показателя обща смъртност. Детската смъртност е близо два пъти по-висока от средната за Европейския съюз.

 • Промени в медицинските стандарти за клиничните лаборатории

  Министерство на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане промени в медицински стандарт „Клинична лаборатория“.
  Предвижда се в манипулационните се извършват само дейности по пробовземане и подготовка на взетите материали за транспортиране до мястото, в което се извършва анализът.

 • МЗ с промени в медицинските стандарти

  Измененията са публикувани за обществено обсъждане през „Наредбата за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за
  болнична помощ и домовете за медико-социални грижи". В момента за всяко едно от трите нива на компетенност клиниките трябва да отговарят на различни изисквания, сред които и минимален брой лекари и сестри по дадената специалност. С предложените промени тези изисквания се облекчават.

 • Д-р Н. Болтаджиев: Промяната в медицинските стандарти ще сложи край на лобистките практики, които обслужваха определени интереси

  За готвените промени в медицинските стандарти и нуждата от реформи в системата, за лобистките практики и административния натиск, които доведоха много до тежко финансово състояние, разговаряме с д-р Николай Болтаджиев – Председател на Център за защита на правата в здравеопазването и бивш председател на Националното сдружение на частните болници в България.

 • Д-р Н. Тотев: Промяната на стандартите е разумно действие в правилната посока

  "С промяната на медицинските стандарти отпадат тези ненужни изисквания. Но това не означава, че ще работи един специалист или нула, и че няма да има кой да обезпечи нуждите на пациентите. Всеки един управител на лечебно заведение, ако има глава на рамене си, ще организира процеса на работа така, че да няма непокрита дейност. " - каза пред " Право и здраве" д-р Неделчо Тотев, Управител на МБАЛ Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници в България. С него разговаряме по актуални теми в здравеопазването, отмяната на част от изискванията в медицинските стандарти и отражението им в здравната система досега. 

 • Д-р Неделчо Тотев: Общинските болници ще имат глътка въздух

  За малкото време, в което има за справяне, служебното правителство е тръгнало в посоки, които ще дадат глътка въздух на общинските болници, смята д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. В интервю за БНР той даде пример с Наредбата за специализациите на младите лекари.
  По темата с проекта за възстановяване и подпомагане на общинските болници след Covid д-р Тотев коментира:

 • Писането на каквито и да е стандарти от БАПЗГ е правен абсурд

  Възможно ли е  да се създаде общ Медицински стандарт по Здравни грижи или всяка специалност има нужда от отделна стандартизация както и за недостатъците на съсловните организации, разговаряме с г-н Александър Александров, председател на Български съюз на лекарските асистенти фелдшерите.

 • Министър Кацаров към сестрите: Не е честно да протестирате срещу нас

  „Наясно съм с проблемите на медицинските сестри и с недостига на кадри в системата. Затова предприехме няколко неща, които са стъпки в правилната посока. Създадохме работна група, която да изготви стандарт по здравни грижи, защото сега сме ги оставили на близките на пациентите.

 • Продадоха писмо на Екатерина II за ползите от ваксинацията за 1.26 млн. долара

  Портрет на руската императрица Екатерина II (1729-1796), създаден от Дмитрий Левицки (1735-1822), както и писмо, написано до нея за ползите от ваксинацията срещу едра шарка, бяха продадени на търга на аукционната къща MacDougall's за 1,26 милиона долара.

 • Един необичаен съдебен спор, който позволява да се направят много изводи

  В сряда, Върховният административен съд ще гледа дело, по което НЗОК оспорва изменения в наредбите за медицинските стандарти. Ответник по делото е министърът на здравеопазването. Делото е необичайно, не само защото, едва ли има друг случай, в който двете ведомства да се изправят едно срещу друго в съдебен спор. Като страни по делото са конституирани още Център за защита правата в здравеопазването, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България. Всички те са заявили, че се включват в делото на страната на министъра на здравеопазването. Това също е необичайно, защото МЗ и неправителствените организации обикновено спорят по дела в съда.

 • Правното значение на медицинския стандарт

  1. Медицинските стандарти се създават за всяка медицинска специалност – неврохирургия, акушерство и гинекология, анестезия и интензивно лечение, ортопедия и травматология и т.н. Те се утвърждават с наредби на министъра на здравеопазването и се обнародват в „Държавен вестник“.

 • Немили-недраги - децата с диабет в детските градини

  Години наред родителите на деца с диабет, а и самите деца се блъскат в нормативните неуредици. Едни и същи въпроси, едни и същи отговори и една система, в която нещо не работи.
  Не е въпрос на компетенция, а на отговорност