Лаборатории

 • Надеждност на тестовете за коронавирус и тяхното значение

  Преди два дни, в „Право и Здраве“ излезе статия, с препоръки, за това кои тестове за Корона вирусна инфекция би следвало да се правят.
  Впечатление прави, че всички тестове, според неизвестния автор от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ София би следвало да се правят при симптомни болни, а в изложението за тестовете излиза за бързите антигенни тестове, че може да се правят и за скрининг, което е медицински неиздържано. Подобни са и други твърдения, като основната критика се отнася за определянията за ПСР, представена като тест и „Златен стандарт“ и стандартизационни неточности от медицинската част.

 • Промени в медицинските стандарти за клиничните лаборатории

  Министерство на здравеопазването е публикувало за обществено обсъждане промени в медицински стандарт „Клинична лаборатория“.
  Предвижда се в манипулационните се извършват само дейности по пробовземане и подготовка на взетите материали за транспортиране до мястото, в което се извършва анализът.

 • Независима лаборатория в САЩ откри бензен в 78 слънцезащитни продукта

  Valisure LLC, компания, която притежава онлайн аптеки и също така извършва независими тестове на потребителски продукти, публикува петиция до FDA ( Американската агенция по храни и лекарства) с която настоява за въвеждане на по-строги правила относно присъствието на бензен в слънцезащитните продукти. В статия, публикувана на уебсайта им, компанията твърди, че е открила доказателства за бензол в 78 слънцезащитни продукти и продукти за поддържане на кожата след излагане на слънце разпротранявани на американския пазар. 

 • БЛС предлага вдигане на цените на медицинската помощ

  Българският лекарски съюз е изпратил мотивирано предложение до надзорния съвет на НЗОК за повишаване на цените на медицинската помощ у нас през настоящата година. Предложението съдържа конкретни увеличения на цените за повечето медицински дейности между 10 и 100%.
  При цените на Клиничните пътеки се предлага средно увеличение на цените на пътеките с 25%, като за педиатричните, пулмологичните, и неврологичните пътеки достига до 50%. Предлага се съществено увеличение на цените на процедурите за интензивно лечение и на амбулаторните процедури.

 • Пациентите с висок риск за рак на черния дроб трябва да се изследват на всеки 6 месеца

  „Заболеваемостта от рак на черния дроб се увеличава няколко пъти, особено на юг и на запад в САЩ. В същото време, когато заболеваемостта нараства, се увеличава и смъртността, почти два пъти,” каза Елиът Б. Тапър, доктор по медицина, доцент по медицина в Университета на Мичиган. „Когато погледнете под повърхността, за да разберете на кого се случва това, можете да видите някои много важни признака, които да ни кажат малко за това заболяване.“

 • Ангелов и Балтов, нелепо е да обиждате професионалистите!

  Преди няколко дни бивш министър и директор на болница, сега депутати от ГЕРБ Ангелов и Балтов, в активност от парламентарната трибуна, решиха че д-р Кацаров е извършил престъпление – не направил нещо, което се дължи по закон, ако е избран за министър. Именно, да напусне управлението на НПО, на което е председател на УС. Това на мен ми е ясно, че не е вярно. Направил e всичко както изискват законите! За тези си думи и действия депутатите, застанали зад имунитета си обидиха и организацията Център за защита правата в здравеопазването - ЦЗПЗ, на която съм член и не съм ползвал от нея почти нищо, а съм създавал, в обществена полза.

 • НЗОК решава за анекса към НРД

  Надзорният съвет на НЗОК ще обсъди днес проекта за анекс към Националния рамков договор. Предлагаме на вашето внимание най-съществените нови моменти. Предвид отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1-ви април отпадат също:
  Заплащането на допълнителни средства от НЗОК към заплатите на медицинския персонал в болниците - 600 лева за лекари, 360 лева за сестри и акушерки и 120 лева за санитари.
  Заплащането на до 85% от дейността на лечебните заведения, независимо от обема на отчетените дейности.

 • Е-здравеопазване: Хаос с документите и взаимни обвинения

  От 1-ви юни лечебните заведения бяха задължение да издават само в електронен вид амбулаторни листа, направления за консултации и изследвания (клинична лаборатория, микробиология, паразитология, вирусология, образна диагностика, обща и клинична патология, имунология), както и резултатите от тях. Това е довело до пълен хаос с медицинската документация.
  Ето причините, според разработчиците на медицински софтуер.

 • НСВОК получи поредния сертификат за качество

  Днес Национална система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории (НСВОК) получи поредния сертификат по ISO 9001:2015. Сертификатът е издаден от една от най-реномираните компании в световен мащаб - TUVReinland под номер 01 100 1620064 и е валиден за 3 години.

 • Откриха иновативна лаборатория в Шумен

  В Шумен отвори врати новата база на Специализираната медико-диагностична лаборатория „Авхон“ (авхон – диагноза от иврит). Управител е д-р Хелия Божилова, специалист по обща и клинична патология, онкология, магистър по здравен мениджмънт, има сертификат по цитопатология, сертификати от курсове в чужбина, вкл. oт Harvard Medical School по молекулярна диагностика. Екипът на СМДЛ „Авхон“ се състои от патолози, лекар със специалност клинична лаборатория и инфекциозни болести – консултант, молекулярни биолози, професори-консултанти и технически сътрудници.

 • Промените в кръвните показтели могат да открият възпалително заболяване на червата до 8 години преди диагнозата

  Промени, които може да насочват към възпалително заболяване на червата, могат да бъдат открити в кръвни изследвания до осем години поставяне на диагноза болест на Крон и до три години преди диагностициране на улцерозен колит. 

 • Д-р Кацаров: БЛС и НЗОК, могат спокойно да махнат регулативните стандарти

  Бившият министър на здравеопазването Д-р Стойчо Кацаров в интервю за телевизия Bulgaria ON AIR, дадено тази сутрин, отправи призив към БЛС и НЗОК да махнат регулативните стандарти в извънболничната помощ.

 • Виждали ли сте застраховател да плаща обезщетение авансово?

  Не сте нали? Когато се застраховаме, ние плащаме на застрахователя, така наречената застрахователна премия – парична вноска, срещу която той поема риск да ни изплати обезщетение в случай на злополука. Ако няма злополука, застрахователят не плаща нищо на застрахования.