Профилактика

 • Започва вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания

  Трансплантирани пациенти са поставили въпроса за ваксинация срещу COVID с предимство. За това информират от Пациентски организации „Заедно с теб“ и Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички“ в позиция, изпратена до председателя на Ваксинационния щаб Красимир Гигов.

 • МС прие Национална програма за профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г.

  Правителството прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г., съобщават от пресслужбата на Кабинета. Основните дейности на Националната програма са насочени към продължаване на широката информационна кампания за значимостта на рак на маточната шийка и възможностите

 • Приеха първата Национална програма за превенция и контрол на вирусни хепатити в България

  Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити (2021 – 2025), която бе приета от Министерския съвет в сряда, предвижда безплатен скрининг за хепатит В и С във възрастовата група от 40 до 65 г., съобщихаот пациентска организация ХепАктив и Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография. След съвместни усилия с експертите от Министерството на здравеопазването националната програма за борба с хепатит В и С вече е факт. И пациентите, и професионалната медицинска общност приветстват работата на МЗ, като очакват спешни действия за изпълнението й възможно най-скоро поради високата социална цена на вирусните хепатити, изразена в късни усложнения и преждевременна смърт.

 • Д-р Веселина Яначкова: Близо 12% от българите са с дисфункция на щитовидната жлеза

  Д-р Веселина Яначкова е специалист ендокринолог. Завършва "Медицина" през 2006 г. в Медицински университет-София, а през 2013 г. придобива и специалност по "Ендокринология". Преминала е обучение за ехография, еластография и тънкоиглена аспирационна биопсия на щитовидна жлеза, курсове по сексуална медицина и остеодензитометрия, както и за работа с инсулинови помпи.

 • Безплатни консултации за диабетно болни

  От 14 до 18 юни столичната болница "Свети Иван Рилски" организира безплатни онлайн консултации за пациенти с доказан диабет, които освен здравословното си състояние, ще могат да проверят и дали болестта не е предизвикала бъбречни увреждания, съобщават от здравното заведение.

 • Европейски център ще ни помага в борбата с рака

  Център за знания в областта на раковите заболявания разработи и пусна в действие Европейската комисия. Той е част от мащабен план за противодействие срещу болестта, която в Европа е най-честата причина за смърт на възрастните хора.

 • Пациентът в периферията: Каква профилактика на рак на маточната шийка има у нас

  В последно време, както впрочем преди всички избори, се заговори за приоритети в здравеопазването.
  Темата с повишаване на профилактиката за различните заболявания се използва често като приоритет, който също толкова често остава кух в последствие.

 • Бедно, бедно детско здравеопазване

  Погромът в детското здравеопазване съвсем не се ограничава до липсата на детска болница. Бъдещето и съществуване, наистина ще реши много организационни проблеми, но това само по себе си, няма реши други основни проблеми в педиатрията, които, впрочем, могат да бъдат решени по всяко време, ако има желание.
  Темата със здравето на децата е чувствителна, затова и често използвана за обещания и лобизъм. Действителността е ясна за всички, които са имали нещастието да се докоснат до системата.

 • Д-р Стоян Тодоров: Пациентите с хронични заболявания, поне веднъж годишно трябва да посещават ревматолог

  Д - р Стоян Тодоров е ревматолог към МБАЛ Силистра АД , завеждаш Отделение по ревматология към МБАЛ АД Шумендо 1.04.2021г , Управител на АСИМП по ревматология гр.Шумен. По повод Световния ден за борба с Отеопорозата , с него разговаряме за диагностиката, лечението и профилактиката на заболяваето, както и за пречките пред пацинетите и симптомите, които не бива да подминаваме. 

 • ЕК: Броят на жертвите от Ковид в България е значително по-висок от регистрирания

  Европейската комисия публикува докладите за здравния профил на отделните държави през 2021 година. Основните констатации в доклада за България са следните:
  Очакваната продължителност на живота при раждане в България се увеличава с 3,5 години между 2000 г. и 2019 г., но след това намалява с 1,5 години през 2020 г. поради пандемията от COVID-19. Със стойността от 73,6 години тя продължава да бъде най-ниската в ЕС.

 • Скрининг за рак на гърдата

  Център за защита правата в здравеопазването провежда години наред профилактични прегледи за рак на гърдата в малки и отдалечени населени места.
  Кампанията се проведе благодарение на подкрепата на Ротари Интернешанъл, които дариха подвижен мамограф, Фондация Моята млада България, Райфайзен банк, частни дарители, общини и други.
  В рамките на кампанията са извършени 18877 прегледи в 77 общини. Открити са 192 карцинома, 652 кисти и 323 аденома. Всички диагностицирани жени са били насочвани за допълнителна диагностика и лечение към специализирани лечебни заведения. 

  Справка за извършени прегледи по години и общини:

 • Спрени доставки на ваксина прекъсват имунизацията на бебета

  Сдружението на общопрактикуващите лекари разпространи писмо до министъра на здравеопазването проф. Сербезова, в което сигнализират за спрени доставки на ваксина, срещу ротавирусните гастроентерити. Вакисните се доставят по Национална програмаи се прилагат на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането. Има два вида ваксини, но те не са взаимнозаменяеми. В писмото се казва още:
  През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националнатапрограма поради липса на договор.

 • ОПЛ са против диференцирано заплащане на профилактичните прегледи

  Националното сдружение на общопрактикуващите лекари разпространи становището си, че е против диференцираното заплащане на профилактичите прегледи, предвидено в анекса към НРД. С анекса се предвижда цените да се обвържат с броя на извършените профилактични прегледи. Колкото повече профилактични прегледи извърши един общопрактикуваш лекар (ОПЛ), толкова по-висока цена ще му бъде заплатена от НЗОК. Целта на НЗОК е ясна – финансво стимул за извършване на повече профилактични прегледи. Възражението на лекарите е, че броят на прегледите не зависи само от тях, а и от пациентите. Ето и целия текст на съобщението.

 • "Какво по-голямо наказание…"

  „Какво по-голямо наказание от заболяване, което е предотвратимо, а ние го откриваме в труден момент – труден и за лечение, по-големи трудности ще създадем и за нас самите, и за семейството си, и на лекуващите ни лекари.“ – думите са проф. Сербезова, като част от отговор на въпрос oт интервю от преди няма и два месеца. И макар че на пръв прочит звучат точно на място, всъщност се разминават с реалността и политиките на подопечното и министерство.

 • Добрият сън удължава живота

  Добрият сън може да изиграе роля в поддържането на вашето сърце и цялостното здраве, и може би дори в това колко дълго живеете, според ново изследване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология заедно със Световния конгрес по кардиология.

 • 20 минути ходене всеки ден може да подобри здравето на сърцето

  Общоизвестно, e че упражненията, включително бързото ходене, са важни за здравето на човека, особено за здравето на сърдечно-съдовата система.

 • Аналитично за профилактиктичните прегледи

  Преди няколко дни бяха оповестени и коментирани данни от социологическо проучване, според което 2/3 от българите ходят редовно на профилактични прегледи, а 1/3 не. Според същото изследване един на всеки десет българи никога през живота си не е ходил на профилактичен преглед.

 • На какви профилактични прегледи имаме право?

  Съгласно Наредба № 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията, всеки гражданин, който редовно си плаща здравните вноски има право на безплатни профилактични прегледи. Това право е в някакъв смисъл и задължение, защото при неявяване на профилактичен преглед законът предвижда санкция – прекъсване на здравоосигурителните права за един месец – чл. 110 от ЗЗО.