Иновации

 • БЦЖ ваксината може да помогне в защитата от Covid 19 на по-възрастните хора

  Екип от изследователи от Националния институт по изследване на туберкулозата и Националния институт по епидемиология в Индия са открили доказателства, които предполагат, че стара ваксина, използвана срещу туберкулоза, може да даде известна защита на възрастните хора срещу COVID -19.

 • Липсата на кислород е отговорна за метастазирането на туморните клетки

  Cancer Cell TumorМетастазите се образуват от ракови клетки, които се откъсват от първичния тумор. Сега изследователска група от университета в Базел определи липсата на кислород като причина за този процес. Резултатите разкриват важна връзка между снабдяването с кислород в туморите и образуването на метастази. Това изследване може да отвори нови стратегии за лечение на рак.

 • Тумор създаден в лабораторни условия може да помогне за успешното лечение на рака на панкреаса

  Международен екип от учени създаде в лабораторията триизмерен модел на рак на панкреаса, съчетаващ биоинженерна матрица и клетки, получени от пациентi, които могат да се използват за разработване и тестване на таргетни лечения.

 • Откриването на рецептори за температура и допир донесе Нобел за медицина на двама американски учени

  Американските учени Дейвид Джулиъс и Ардем Патапутиян спечелиха Нобеловата награда за медицина през 2021 г. за техните изследвания на рецептори за температура и допир, съобщи в понеделник стокхолмския Нобелов комитет, предава БНР.

 • Кръвен тест може да открие рак на белия дроб в ранен стадий

  За диагностициране на рак на белия дроб обикновено се използва биопсия, това обаче не винаги е възможно заради местоположението на тумора и понякога може да бъде болезнено за пациента. За защита на неговата докторска степен, д-р де Кок разработва подход за течна биопсия, базиран на PCR метода, чрез търсене на туморни биомаркери в кръвта на пациенти, за които се подозира, че имат рак на белия дроб. Методът е минимално инвазивен, удобен за пациента и се оказва много ефективен.

 • Диетата с високо съдържание на фибри може да подобри отговора на пациентите с меланом към имунотерапията

  Според ново проучване, ръководено от изследователи от Центъра за изследване на рака към Националния раков институт (NCI) на САЩ, част от Националния институт за ракови заболявания и центъра за изследване на онкологичните заболявания към Тексаския университет, диета, богата на фибри, може да помогне на някои хора, с меланом, да отговорят на

 • Успешно присадиха сърце от генномодифицирано прасе на човек

  Американец стана първият човек с трансплантирано сърце от прасе с променено ДНК. Операцията е била извършена в град Балтимор, щата Мериленд.

 • Открити са нови комбинации от лекарства за резистентни ракови заболявания

  Изследователите от института Sanger са създали най-големия нов ресурс в света, използвайки систематично тестване на лекарства и генетични анализи, за да покажат нови потенциални комбинации от лекарства за рак на гърдата, дебелото черво и панкреаса.
  Нов анализ насочва вниманието към много лекарствени кобинации, които могат да се окажат ефективни при различни видове рак, които трудно се поддават на лечение.
  Изследването, проведено от института Sanger включва тестване на комбинации от лекарства за рак, които вече се прилагат при пациентите.

 • Учени откриха някои от механизмите за образуване на метастазите

  Метастатичните клетки се срещат при много форми на рак. Те произхождат от първични тумори и след това се отделят и мигрират. Те преминават през тъканите около тях, през кръвоносните съдове или лимфните канали и могат да се прикрепят към един или повече органи - белите дробове, мозъка, костите или черния дроб - и да образуват нови тумори, наречени също метастази. Това разпространение намалява шансовете на пациентите за възстановяване.

 • Откриха генетични маркери за имунотерапия при рак на пикочния мехур

  Изследователи от Cedars-Sinai Cancer в Лос Анджелис са идентифицирали генетични маркери, които биха могли да предскажат дали туморите при пациенти с рак на пикочния мехур и други видове рак ще реагират на имунотерапия. Техните резултати, публикувани в рецензирания вестник на Националния институт по рака, биха могли един ден да помогнат на клиницистите да определят най-ефективното лечение за пациенти с рак.
  „Нашата работа показва, че тези генетични маркери могат да се окажат изключително ценни при прогнозиране на имунотерапевтичния отговор при пациенти с рак на пикочния мехур, но също и други видове тумори“, казва д-р Дан Теодореску, PhD, директор на Cedars-Sinai Cancer, председател на фондация PHASE ONE и старши автор на изследването. „Ще продължим да изследваме тези биомаркери с цел да ги въведем в клинична употреба и да подобрим резултатите за пациентите.“

 • Откриха иновативна лаборатория в Шумен

  В Шумен отвори врати новата база на Специализираната медико-диагностична лаборатория „Авхон“ (авхон – диагноза от иврит). Управител е д-р Хелия Божилова, специалист по обща и клинична патология, онкология, магистър по здравен мениджмънт, има сертификат по цитопатология, сертификати от курсове в чужбина, вкл. oт Harvard Medical School по молекулярна диагностика. Екипът на СМДЛ „Авхон“ се състои от патолози, лекар със специалност клинична лаборатория и инфекциозни болести – консултант, молекулярни биолози, професори-консултанти и технически сътрудници.

 • Изследователи разработват алгоритъм, който може да доведе до подобряване лечението на някои видове рак

  Изследователите от UVA Health Cancer Center са разработили алгоритъм, който ще подобри грижите за пациентите с рак чрез бързото и лесно идентифициране на тези от тях, при които се очаква да има ефект от мощните лекарства, наречени киназни инхибитори. Алгоритъмът може да има и други диагностични ползи за пациентите.

 • Захарни молекули като мишена в лечението на рак

  Раковите клетки използват захарни молекули на повърхността си, за да деактивират атаките на имунната система на тялото. Изследователи от университета в Базел сега съобщават как този механизъм може да бъде неутрализиран.

 • Проучване установява, че вид гъби подобряват паметта, като стимулират растежа на нервите

  Изследователи от Университета на Куинсланд са открили активното съединение от ядлива гъба, което стимулира растежа на нервите и подобрява паметта.

 • Нов тест за диагностика на рак на пикочния мехур

  В резулатат на сътрудничеството между изследователи от Университета в Бирмингам и компанията Nonacus беше създаден нов тест за неинвазивна диагностика на рак на пикочния мехур,

 • Добрият сън удължава живота

  Добрият сън може да изиграе роля в поддържането на вашето сърце и цялостното здраве, и може би дори в това колко дълго живеете, според ново изследване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология заедно със Световния конгрес по кардиология.

 • Откриха механизма, по който след години се активират клетки от рак на гърдата

  Учените са открили защо раковите клетки на гърдата, които са се разпространили в белите дробове, могат да се „събудят“ след години, образувайки нелечими вторични тумори.

  Изследването, финансирано от Breast Cancer Now, разкрива механизма, който задейства тази „бомба със закъснител“ при рак на гърдата и предлага стратегия за нейното обезвреждане.

 • Могат ли лимфните възли да увеличат успеха на имунотерапията при рак?

  Лечението на рак рутинно включва отстраняване на лимфни възли близо до тумора, в случай че съдържат метастатични ракови клетки. Но нови открития от клинично изпитване на изследователи от UC San Francisco и институтите Gladstone показват, че имунотерапията може да активира борещите се с тумори Т клетки в близките лимфни възли.

 • Комбинацията от лекарства може да удължи живота на жени с напреднал рак на ендометриума

  Жените с напреднал рак на ендометриума могат да живеят по-дълго преди туморите им да рецидивират, ако получават имунотерапия и химиотерапия едновременно, според две проучвания, публикувани в New England Journal of Medicine.

 • Витамин D подпомага имунотерапията на рака

  Изследователите казват, че високите нива на витамин D могат да подпомогнат имунотерапията, която се прилага при онкологичните заболявания.

Страница 1 от 2