Донорство

  • Д-р Сибила Маринова: Болниците - донорски бази в страната са малко

    Болниците - донорски бази в страната са малко. Това трябва да се промени. Това заяви през bTV д-р Сибила Маринова, началник на отделението по реанимация в областната болница във Велико Търново и координатор по донорство.

  • 52-годишен мъж получи шанс за живот след трансплантация

    Чернодробна трансплантация на 52-годишен мъж извършиха лекарите във ВМА днес, 21 май 2021 г. По информация на лечебното заведение пациентът е в добро общо състояние и остава под лекарско наблюдение.

  • Костадин Ангелов: МЗ не е разследваща институция

    Министерството на здравеопазването под ръководството на Костадин Ангелов е разполагало с информация за съмнителните трансплантации, извършвани в болница "Лозенец". Вместо мерки за отстраняване на ръководоството й начело с проф. Любомир Спасов, Ангелов е прехвърлил случая от агенция "Медицински надзор" към ДАНС и ГДБОП. В действията на МЗ, той видя атака срещу себе си и заяви, че единственото нещо, което вижда от служебния здравен министър са прикази. 

  • Въпросът с прередените за трансплантация, все още стои отворен

    След разкритията за пренареждане на списъка за трансплантации, ИАМН трябвашее да предложи промени, които да гарантират, че това няма да се повтори.
    За конкретния казус, ИАМН така и не излезе с публично изявление, кой на кого се е обадил, за да се случи пререждането и има ли санкционирани служители за това.

  • Eкспертни комисии ще предлагат най-подходящия реципиент при наличие на донорски орган

    Министерство на здравеопазването публикува проект на  Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 17 от 2004 г. за условията и реда за включване на лица, нуждаещи се от присаждане на органи, в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и за подбор на конкретен реципиент на орган, тъкан или клетки,  който  се прецизират се текстовете, регламентиращи включването в служебния регистър на ИА „Медицински надзор“.

  • Петима души получиха шанс за втори живот

    Успешна чернодробна трансплантация извърши екип на Военномедицинска академия. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Екип на УМБАЛ „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже - на 46 и на 56 години.

  • На 9 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи

    На 9 октомври, събота, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят е възможност да почетем донорите и техните семейства, както и да благодарим на специалистите по трансплантация.

  • Министър Кацаров: Броят на трансплантациите може да се удвои

    Във връзка с Европейския ден на органното донорство и трансплантацията, министърът на здравеопазването участва в церемония по засаждане на рози в парка на НДК в София. Д-р Кацаров заяви пред журналистите:

  • 7-месечно бебе и три жени получиха втори шанс за живот, след донорска ситуация в Пловдив

    На 26 октомври 2021 година, в МБАЛ „Лозенец“ са извършени две бъбречни трансплантации на жени на 39 г. и на 25 г. Посредством сплит чернодробна трансплантация е даден втори шанс за живот на 7-месечно бебе отново в МБАЛ „Лозенец“ и на 27-годишна жена във Военномедицинска академия - София.

  • Реализирана е първа донорска ситуация съвместно с Румъния

    Първа донорска ситуация съвместно с Румъния е реализирана у нас, съобщиха от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“.

    Донор е 48-годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт в Реанимацията на лечебното заведение. Тя е постъпила в болницата с тежък мозъчен кръвоизлив, а на 9 ноември комисия от трима лекари е установила мозъчната смърт. Близките на жената веднага са приели да дарят органите й за спасяването на други човешки животи.

  • Реализирана е първата в страната донорска ситуация за годината

    Първата в страната за 2022 година донорска ситуация бе реализирана на 3 януари в МБАЛ „Уни Хоспитал“ - Панагюрище, благодарение на екипа на Отделението по анестезиология и интензивно лечение с координатор по донорство д-р Дончо Ташков, съобщиха от ИАМН.

  • Колко успешни са трансплантациите на стволови клетки в България

    Трансплантацията на стволови клетки често е единственото възможно лечение за пациенти с онкохематологични заболявания. Трансплантирането на тези първични клетки, всъщност дава възможност за лечение и на редица други заболявания и намира все по-широко място в бъдещето на медицината. У нас подобни трансплантации се извършват от над 20 години. 

  • Половината трупни донори у нас, остават нереализирани

    2022 г. е поредната година, в която България остава на дъното на европейската статистика по трансплантации. Докато броят на хората в списъците с чакащи за присаждане на органи, като последен шанс да продължат да живеят расте, държавата в лицето на МЗ и ИАМН не изглежда да полага кой знае какви усилия за да подкрепи този процес. Най – сериозните им действия