Хрон. заболявания

 • Клинично проучване показва обещаващи резултати за лечение на атопичен дерматит

  Резултатите от клинично изпитване от изследователи за лечение на атопичен дерматит са публикувани в списание The Lancet (петък, 21 май 2021 г.). Резултатите показват, че лекарството upadacitinib е най-ефективното лечение до момента за това хронично, рецидивиращо възпалително състояние. Изследването е важно, тъй като съществува неудовлетворена необходимост от терапии, които осигуряват ремисия на симптомите при умерен до тежък атопичен дерматит.

 • МЗ пуска телефонна линия, на която гражданите да се информират за медицинския аспект на ваксинацията

  Министър Стойчо Кацаров обяви на брифинг пред медиите, че от следващия вторник ще функционира открита телефонна линия, на която гражданите мога да се информират за медицинския аспект на ваксинацията.

 • BeyondSilos – интегрирана здравна и социална грижа за възрастни хора

  beyond bannerBeyondSilos е проект, който дава възможност за предоставяне на интегрирани грижи на възрастните европейски граждани, за да ги подкрепи да живеят независим живот в рамките на общността, като се изграждат подходящи инструменти на основата на информационните и комуникационни технологии, необходими за интегриране на пътищата за грижи в организации и места, по-специално между доставчици на социални и здравни услуги. Ключова област на интеграция е осигуряването на общ достъп до домашни платформи, които да осигуряват наблюдение на физиологични параметри, мониторинг на околната среда и поведение и функции за самообслужване, като ежедневни планове, управление на приема на лекарства, предотвратяване на увреда, упражнения за обучение на когнитивни способности и тренировки.

 • За кои хронични заболявания са най-опасни горещините?

  Жегите и високите температури могат да представляват опасност за хора с различни хронични заболявания. Някои от заболяванията, които могат да се влошат или да предизвикат проблеми при високи температури, са: