Депресия

 • 7 мита за депресията

  Мит 1. Депресията не е болест. Популярно е мнението, че депресията е "модерна глезотия" и се случва всекиму, просто човек дава воля на лошото си настроение и не са му нужни никакви лекарства. Напротив - това е съвсем истинско, сериозно заболяване, дори с възможен летален изход (самоубийство). Разбира се, с леката форма на тревожност всеки може да се справи сам, но при тежките случаи без лечение депресията може да продължава с години, да се усилва и да прерасне например в маниакално-депресивна психоза.

 • Може ли диетата да помогне в борбата с депресията?

  Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве и засяга около 5% от всички възрастни хора по света, според оценката на Световната здравна организация (СЗО).

 • Могат ли хранителните добавки да помогнат при лечението на депресия?

  Депресията е често срещано разстройство на психичното здраве, което засяга много хора по света. Налични са ефективни лечения, но те не работят за всички, така че някои хора търсят хранителни добавки, за да опитат да облекчат симптомите. Но имат ли ефект?

 • Седем навика за здравословен начин на живот могат да намалят риска от депресия

  Здравословният начин на живот, включващ физическа активност, социални контакти, добро качество на съня и здравословна диета, може да намали риска от депресия.

 • „Средиземноморска“ диета намалява риска от депресия при жени

  Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че депресията засяга около 5,7% от възрастните над 60-годишна възраст и че състоянието е 50% по-често срещано при жените, отколкото при мъжете.

  Ново проучване, което бе публикувано в British Journal of Nutrition, установява, че жените, които се придържат към средиземноморската диета, са с около 60% по-малко склонни да изпитат депресия.

  Консумирането на риба и мононенаситени масла, и двете част от средиземноморската диета, се оказа особено важно. Проучването включва жени и мъже, но изследователите са установили по-силна зависимост между консумацията на средиземноморска диета и депресията при жените.

  Като цяло 19,8% от участниците в проучването съобщават за симптоми на депресия - 27,9% от жените и 8,0% от мъжете.

  Задълбочавайки се в диетичните елементи, изследователите наблюдават по-голямо намаляване на депресията при приема на храна с повече риба и мононенаситени мастни киселини, в сравнение с храна с ненаситените мастни киселини. Когато се консумират три или повече порции прясна риба седмично, рискът от депресия намалява с 62%; Изследователите не са установили такава връзка с консервирана риба тон.

  Яденето на повече риба е свързано с 44% общо намаление на риска от депресия, като намалението при жените е с 56%. За всеки грам риба, консумирана на ден, рискът при жените намалява с 2%.
  Източник: Medical News Today


   

  Хареса ли ви тази статия? Ако не искате да пропуснете някоя, абонирайте се за нашия бюлетин.