Парламент

  • Парламентът даде възможност на правителството да преговаря за ваксини извън рамките на ЕС

    На последното си редовно заседание днес преди да се разпуснат в предизборна ваканция, депутатите гласуваха решение да възложат на правителството да обсъди с Европейската комисия възможността България да преговаря за ваксини със страни извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

  • Здравна комисия даде зелена светлина за "Спутник V"

    Парламентарната здравна комисия прие предложението за достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Проектът на решение бе на БСП и съгласно него на Министерския съвет трябва да се възложи осигуряване на достъп на населението у нас на руската ваксина.
    Проектът бе приет с гласовете на депутатите от БСП, ИСМВ и ИТН.

  • Здравната комисия върна стария ред за избор на болнични директори

    С 9 гласа „за“, 8 „въздържали се“ и без „против“ Комисията по здравеопазване в парламента прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения, предложени от председателя на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

  • Парламентът прие актуализацията на бюджета на НЗОК

    Парламентът прие на второ четене актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2021 г.
    Бюджетът на НЗОК се увеличава със 105 млн. лева. Рамката на приходите и разходите беше приета единодушно с 201 гласа "за".

  • Трагикомедия в Закона за здравето

    Писан на коляно, по нечие внезапно хрумване и вероятно късно вечер – така може да се определи накратко внесения проект за изменение на Закона за здравето. Текстът е не просто възмутителен, но и олицетворява всички недостатъци на нормотворчеството в българското здравеопазване.
    Текстът за изменение е внесен от председателя на Комисията по здравеопазване - Антон  Тонев, както и д-р Александър Симидчиев; Антоанета Цонева, Зарко Маринов, Иван Димитров и Петър Маринов.

  • Предлагат се изменения в Закона за здравето, които са ненужни и в противоречие с основни правни принципи

    Сдружение за развитие на българското здравеопазване (СРБЗ) – Национално представителна организация на пациенти, разпространи Становище по внесения от н.п Симидчиев и група законопроект за изменение на Закона за здравето № 48-254-01-2. Становището е част от традиционните обществени обсъждания на законопроектите, внесени в парламентарната здравна комисия, които се организират от нейния председател доц. д-р Антон Тонев.. В него се казва:

  • Втори опит за сплашване на пациентите

    След като по време на мандата на 47-то Народно събрание времето не стигна, за гласуване на готвените тогава изменение на Закона здравето, вносителите правят втори опит. На сайта на Парламента е публикуван внесен законопроект за изменение на Закона за здравето. С промените се предвижда да се въведат задължения на пациентите, които подлежат до голяма степен на дискусия.

  • ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приеха законодателна програма. Здравеопазването не е приоритет

    Коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха, че са се споразумели за законодателната програма на Народното събрание.

  • НЗОК - една пешка на политическата шахматна дъска

    След скандален избор на подуправител и отзоваването му, НЗОК остана и без Управител. Избраният само преди няколко месеца Станимир Михайлов, също бе помолен да подаде оставка, не защото е направил нещо укоримо, а защото е „политически коректно“ – партньорът във властта да даде реципрочна жертва.

  • Управителят на НЗОК не трябва да се избира от Народното събрание

    Скандалите около избора на Управител на НЗОК и оставките не изглеждат никак добре. Властта се разпределя по квоти между партиите, слагат се свои хора. Сякаш забравихме смисъла на управлението - да се изберат хора, които имат професионални и морални качества за длъжността. 

  • Пирогов за политическа употреба

    Министърът на здравеопазването освободи изпълнителния директор на Пирогов заради лоши финансови резултати и нарушения при обществени поръчки. Депутати от ГЕРБ и ДПС го бранят ожесточено с аргумента, че болницата е на печалба.