Четвъртък, Май 23, 2019

Правата в здравеопазването

Правата в здравеопазването

Депутатът от „Обединени патриоти" Красимир Богданов отново се обръща с призив към здравния министър Кирил Ананиев.
Богданов акцентира върху поредното трагично положение в лечебно заведение, конкретно  МБАЛ „Св. Петка" – Видин

Медицинските специалисти нямали ДМС, работно облекло, а нощният им труд се заплащал с унизителните 50 ст. на час за нощното дежурство, като тази сума не важи само за конкретната болница, а е "възнаграждение" на национално ниво. 

Правата в здравеопазването

 kzd

Жалби свързани с достъпа до лекарства и протезите за възрастни заплащани от НЗОК ще разгледа Комисията за защита от дискриминация тази седмица.
В дневния ред влиза и преписка, в която столичанин се оплаква, че т.н.умни светофари затрудняват пресичането на незрящите хора, съобщиха от КЗД.

Правата в здравеопазването


На петата демонстрация в защита на здравеопазването, Мая Манолова отново застана до медицинските специалисти в качеството си на омбудсман и на гражданин.

"Не вие зависите от Здравното Министерство, а ние управляващите зависим от вас."

Манолова определи протеста като такъв с огромна важност за обществото ни, а организацията и присъстващите като "пример за всички граждани как да отстояват правата си".

Правата в здравеопазването

 Информативното събитие се състоя в столицата под прозорците на Министерство на здравеопазването. Организаторите „Медицински център за интегративна медицина“ и  „Конфедерация за защита от дискриминация” представиха проблемите в лечението на рака в България, сред които:

- България е единствената страна-членка на ЕС, която няма противораков план

Правата в здравеопазването

Варна, Монтана , Бургас, Карлово, Враца, Пазарджик, Трявна, Силистра, Сопот, Пловдив, Видин, Хасково, Кюстендил, Севлиево , Кърджали, Димитровград и много други се обединиха в София пред Министерски съвет за петия Национален протест в подкрепа на специалистите по здравни грижи.
narode2
Медицинските работници подчертават, че протеста не е ориентиран около несъгласието им по отношение на заплатите, а е израз на цялостното им недоволство от „корупционната система на здравеопазването в България“

Правата в здравеопазването

Д-р Стойчо Кацаров - предс. на Център за защита на правата в здравеопазването, бивш зам.-министър на здравеопазването: Проблемът с медицинските сестри: че са малко, че са лошо платени и професията им стана непрестижна, не е от вчера, а от поне десет години. Имаше достатъчно време да се анализират процесите и да се предприеме реформа в цялата здравна сфера, така че всеки да получи дължимото.
Има основания да се говори за лошо харчени пари в сектора доказателство за това са протести в здравеопазването. Публичният ресурс трябва да е по-голям, защото пациентите доплащат твърде много пари.
Проблемът със заплатите на медиците не може да се реши със субсидии. Има важни неща, които трябва да предхождат плащанията - свързани с реорганизация и редефиниране на тяхната дейност и парите да покрият функциите, които са разписани.
По думите на д-р Кацаров първата стъпка за подобряването на системата е премахването на монопола на НЗОК.
Бившият министър д-р Таня Андреева изрази мнение, че увеличаването на заплатите в сектора може да премине само през механизмите за финансирането на отделните болници и обясни, че лечебните заведения са търговски дружества и фонд „Работна заплата“, като всеки друг разход на лечебното заведение, се формира на база анализ на прихода. В една система, в която има определени цени за клиничните пътеки и има лимити на легла и дейности, няма как да извадят повече от това, което НЗОК ще им плати.
Вижте целия разговор в предаването „Още от деня” на БНТ във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Съд и прокуратура

Калифорнииско жури предписа като компенсация повече от 2 милиарда долара на възрастна двойка, която съди Bayer за препарата им за растителна защита Roundup, като причината за заболяването им от рак.Това е най-голямото дело в САЩ срещу компанията и препарата им.

BAYER закупи за 63 милиарда долара гигантът Монсанто, създател на препарата на основата на глифозат.
Журито решава, че препаратът е изграден с дефекти, а компанията не е предупредила за канцерогенните качества на хербицида.

Над 13,400 дела са създадени в САЩ по случая Roundup.

OТ BAYER коментират, че са изминали десетилетия в проучвания от страна на компанията и на независими учени, които определят хербицида като безопасен за човешка употреба.

Правата в здравеопазването

Проучването, което включва доклади по страни и обобщаващ доклад, представя преглед на неравенството в достъпа до здравеопазване в 35 европейски държави - държави-членки на ЕС, както и в държави от ЕАСТ и разширяващи се държави - което показва, че съществуват важни неравенства както между, така и вътре в страните.
Обобщаващият доклад очертава следните десет ключови констатации:

Правата в здравеопазването

На 10 и 11 май се проведе научна конференция по психиатрия и клинична психология в София.
Темата на събитието беше "ВЛАСТТА". В НДК се проведоха лекции с международно присъствие, като една от най-ключовите информации извън иновативните медицински аспекти на психологичното здраве, беше докладът на Европейската Психиатрична Асоциация. 

Проф. д-р Петър Маринов, председател на Асоциацията на Експертите по психично здраве и д-р Иван Койчев, професор в Оксфорд коментираха за ЦЗПЗ:

Освен новите хоризонти на информация, събитието имаше за цел да установи и по-добра комуникация между различните здравни институции

Подкатегории

Log in or Sign up