Неделя, Юли 21, 2019

hristina.nikolovaКогато има хаос, най-лесно се управляват едни пари, най-лесно се губят едни пари. Когато има проблеми в една сфера е много по-лесно да се избутат едни пари от друга сфера. Защо например точно сега се атакуват частните болници, защо се нападат точно те? Това попита реторично адвокатът по медицинско право Христина Николова в предването „ЕвроДикофф“ по телевизия Евроком.

По нейните думи за Здравната каса няма никакво значение дали пациентът ще потърси помощ в държавна, частна или общинско болница, защото цената, която тя плаща е една и съща, а упрекът, че в частните болници се краде е просто несъстоятелен. „Най-много се краде в държавните болници, защото е най-лесно – там всичко е наше, докато собственикът винаги си следи разходите до последната стотинка“, коментира в тази връзка адвокатът.

 “Нищо не се прави това да се спре, което говори за умисъл. Защо има толкова много дела за неплатени пари от касата? Пак поради същата причина“, допълни тя. Според нея някой има интерес години наред да не се въвежда електронното здравеопазване, да няма електронна здравна карта и електронно пациентско досие, защото по този начин пациентите ще следят как се изразходват парите им и няма да позволяват това да се случва безконтролно и безотговорно.

Адв. Николова засегна и темата за последните радикални законодателни промени в здравеопазването, благодарение на които структурата на системата вече придобива много по-различен вид.

„Министерството на здравеопазването много харесва дните между Коледа и Нова година, за да прави промени. И тази година това се случи на 27 декември – публикуван бе Законът за бюджета на НЗОК за 2019 г. , и в неговите преходни и заключителни разпоредби се "набутаха в законн" например нови изисквания за прелицензиране на болниците, нови правила и забрани за извършване на нови дейности и т.н. Тези драстични промени наложиха необходимост от много бързо, светкавично изработване на редица наредби, на една огромна подзаконова нормативна уредба.

Не съм убедена, че това се прави случайно или от глупост, нито че причината е незнание или липса на компетентност. Това се прави нарочно. Какво от това, че една комисия се прехвърля в друга или една агенция се слива с друга? Сега законът се атакува в Конституционния съд, защото това е единственият начин, след като не беше дадена възможност за нормално обществено обсъждане в законовия 14-дневен срок. Конституционният съд обаче ще се произнесе чак през лятото, а промените дотогава вече ще са факт. 

Вече виждам как колеги юристи от структурите на здравеопазването – от МЗ, от НЗОК, от районните здравни каси напускат, защото са подложени на натиск да бълват наредби, да ги пишат за дни. Те си дават сметка, че от това нищо няма да излезе и затова си отиват“, каза юрисът.

Адв. Николова бе категорична, че здравната администрация има проблем, но има интерес нищо да не се променя.

„В нито една работна група на здравното министерство досега не е бил поканен някой от нас – юристите, които работим „на тезгях“, казано по този начин. Ние печелим делата, ние виждаме грешките на администрацията и можем да й ги покажем, но някой не иска да бъдем чути“, коментира адвокатът.

Според адвокат Николова министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е фигура, която нищо общо със здравеопазването.

„Той е бюджетар, финансист, него го интересува накрая да излезе сметката. Но пак тя не излиза“, каза юристът.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up