Понеделник, Юли 13, 2020

Националната група "НЕ на стратегията за детето 2019-2020" протестираха с автошествие около парламента. Недоволството им е подпалено от готвените промени в Закона за закрила на детето.

Протестиращите  оказаха подкрепа  със своите автомобили на десетина представители на националната група, които предстои да се срещнат с депутати в Народното събрание. Въпреки че премиера Бойко Борисов беше заявил, че Стратегията за детето е замразена, те категорично изразиха своето несъгласие депутатите да предприемат промени в Закона за закрила на детето, с който на практика я внедряват.


768x432 3"Ако промените останат в сила, от 1 януари може всеки да доносничи, а някои професии са задължени да го правят.", каза пред журналисти Милко Божанков, участник в протеста. Такива професии са служители в болнична и доболнична помощ, педиатри, училищни работници и работници в детски градини. Не е ясно определено кое дете е в риск, категоричен беше Божанков. Причината за тези промени е отвратителна и цинична според него, защото става въпрос за пари.

Отнетите деца биват прехвърляни от едно приемно семейство в друго през шест месеца. Според властимащите това не травмира детето.
Взели сме милиони от Норвегия, но трябва да им дадем нещо, каза още Божанков и допълни: "Така българските деца могат да бъдат осиновявани от чернокожа гей двойка, без да звуча хомофобски".0632009001557737320 754580 600x458 actualno

Протестиращите искат депутатите първо да прочетат за какво точно са гласували и незабавна отмяна на поправките в Закона за закрила на детето, в Закона за социалните услуги, Семейния кодекс, Наказателния кодекс и промени в наредбите на редица министерства.

Друг притеснителен факт по думите на протестиращите е, че "риск" и "насилие" нямат точна дефиниция в готвените промени. "Предоставя се на некомпетентната преценка на социалния работник, което е крайно недопустимо."

Протестиращите казах още, че имат надежда, че депутатите ще се вслушат в исканията, въпреки че "техните деца не са бедни и те не разполагат с толкова малко доходи".

Протести срещу законовите промени и по-специално чл. 36 от Закона за закрила на детето ще има в още шест града в страната привечер.  През май тази година, в цялата страна отново се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Протестиращите излязоха с искането за разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа.

По-рано от социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up