Вторник, Август 20, 2019

Националната група "НЕ на стратегията за детето 2019-2020" протестираха с автошествие около парламента. Недоволството им е подпалено от готвените промени в Закона за закрила на детето.

Протестиращите  оказаха подкрепа  със своите автомобили на десетина представители на националната група, които предстои да се срещнат с депутати в Народното събрание. Въпреки че премиера Бойко Борисов беше заявил, че Стратегията за детето е замразена, те категорично изразиха своето несъгласие депутатите да предприемат промени в Закона за закрила на детето, с който на практика я внедряват.


768x432 3"Ако промените останат в сила, от 1 януари може всеки да доносничи, а някои професии са задължени да го правят.", каза пред журналисти Милко Божанков, участник в протеста. Такива професии са служители в болнична и доболнична помощ, педиатри, училищни работници и работници в детски градини. Не е ясно определено кое дете е в риск, категоричен беше Божанков. Причината за тези промени е отвратителна и цинична според него, защото става въпрос за пари.

Отнетите деца биват прехвърляни от едно приемно семейство в друго през шест месеца. Според властимащите това не травмира детето.
Взели сме милиони от Норвегия, но трябва да им дадем нещо, каза още Божанков и допълни: "Така българските деца могат да бъдат осиновявани от чернокожа гей двойка, без да звуча хомофобски".0632009001557737320 754580 600x458 actualno

Протестиращите искат депутатите първо да прочетат за какво точно са гласували и незабавна отмяна на поправките в Закона за закрила на детето, в Закона за социалните услуги, Семейния кодекс, Наказателния кодекс и промени в наредбите на редица министерства.

Друг притеснителен факт по думите на протестиращите е, че "риск" и "насилие" нямат точна дефиниция в готвените промени. "Предоставя се на некомпетентната преценка на социалния работник, което е крайно недопустимо."

Протестиращите казах още, че имат надежда, че депутатите ще се вслушат в исканията, въпреки че "техните деца не са бедни и те не разполагат с толкова малко доходи".

Протести срещу законовите промени и по-специално чл. 36 от Закона за закрила на детето ще има в още шест града в страната привечер.  През май тази година, в цялата страна отново се проведоха протести срещу Стратегията за детето. Протестиращите излязоха с искането за разследване на Социалните служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа.

По-рано от социалното министерство категорично отрекоха да се подготвя Закон за детето и спряха работата по Националната стратегия за детето.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up