Неделя, Август 09, 2020

Днес омбудсманът Мая Манолова ще представи новия Съвет за наблюдение на и за хората с уврежданията.

Съветът е мониторингов орган, който по силата на Закона за хората с уврежданията /ЗХУ/ има за задача да осъществява наблюдение за прилагането на политиките за защита правата на тази уязвима група от обществото у нас, както и да съблюдава изпълнението в най-пълна степен на Конвенцията на ООН за хората с увреждания.

220px Disability symbols.svg 1

Омбудсманът ще обяви приоритетите и първите стъпки в работата на Съвета за наблюдение. На фокус ще бъдат редица актуални проблеми пред гражданите с увреждания и техните близки, като включването в механизма лична помощ, асистентските услуги за възрастните хора след 31 август т.г., финансовата подкрепа по ЗХУ, медицинската експертиза и др.

"Готови сме с измененията за медицинската експертиза, скоро ще бъде факт като предложение в МС" , това каза здравният министър Кирил Ананиев при представянето на новия Съвет за наблюдение на хора с увреждания, предава радио Фокус.

"Ще предвидим механизъм, с който да се даде възможност на всички хора с увреждания , които претърпяха янколко изменения на наредбата , те да бъдат освидетелстввани по последния вариант на наредбата" , уточни здравният министър.

"Водим разговори и дискусии с експертните съвети за последни уточнения по измененията. До края на емсеца или най-късно през Август, то ще бъде факт като приложение в Министерски съвет", поясни министър Ананиев.

Манолова вече алармира, че Законът за личната помощ, който бе основен акцент в протеста на майките на деца с увреждания и в работата на институцията през 2018 г., не се познава и не се разяснява в достатъчна степен от социалните работници към ресорното министерство. Това поставя в риск получаването на асистентска подкрепа от нуждаещите се хора с увреждания, на което общественият посредник категорично се противопоставя.

На 28 юни 2019 г., омбудсманът обяви резултатите от гласуването на организациите на и за хората с увреждания, които участваха в процедурата за избор на представители на НПО в Съвета за наблюдение. Общо 34 организации подадоха документи и номинираха 11 кандидати за членове. Специално създадена от омбудсмана Комисия, преброи на публично заседание гласовете, като най-много подкрепа получиха Васил Долапчиев, Весела Одажиева, Ива Поповска и Илиана Малинова.

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up