Неделя, Август 01, 2021
Последвайте ни

Болниците са получили с 68 милиона 962 хиляди и 689 лева по-малко от планираните за полугодието разходи. Общата сума по бюджета за първите 6 месеца на годината е била милиард и 8 милиона лева, а разплатените от НЗОК пари са за малко над 939 милиона лева. Това означава, че отблокираната след намесата на премиера Борисов сума от 50 милиона лева от резерва на НЗОК, с която да се увеличат заплатите на педиатрите и медицинските сестри не е била усвоена. Болниците не само не са получили увеличението, но дори са получили с 18 милиона лева по-малко от планираното.
Тази ситуация не е неочаквана, а най-вероятно е била планирана. Известно е, че се достигна до някакъв предел на хоспитализациите, като цяло, а въведените лимити по легла и отделения допълнително ограничи възможностите от началото на годината.

Освен на болниците, НЗОК е платила за полугодието с около 1 милион лева по-малко на лекарите от първичната извънболнична медицинска помощ, 5,7 милиона лева по-малко на лекарите от специализираната извънболнична помощ, близо 4 милиона лева по-малко за медико - диагностични дейности. Повече от половината пари за полугодието са усвоили зъболекарите – близо 5 милиона лева. Преразход има и за лекарства – 28 милиона лева, но трябва да се има предвид, че фармацевтичните компании имат задължение да възстановят сумата, надхвърляща миналогодишните плащания, така че част от тези пари ще бъдат върнати на НЗОК.
Описаните изчисления са направени на база на половината от планираните за 2019 година разходи. Като се има предвид, че второто полугодие, обикновено се плащат по-малки суми на лечебните заведения от първото, а приходите от здравни вноски обикновено са повече от планираните, може да се предположи, при най-консервативна прогноза, че НЗОК ще завърши годината с излишък от поне 100 милиона лева.
Това означава, че разходите поначало са били планирани погрешно.
Разбира се, НЗОК има механизми да увеличи разходите до края на годината. Тя би могла например да вдигне цените за всички видове медицинска помощ и/или да включи нови лекарства в листите си. Касата би могла да разплати стари задължения (като надлимитна дейност от минали години) или да увеличи обема на услугите – например броят на направленията за консултации и изследвания.
Разбира се може и да не прави нищо и да върне излишъка в Държания бюджет. Какво ще реши ръководството на касата не е известно. Решение ще се вземе най-рано през месец септември. За сега е известно само, че стратегия за разходните политики на НЗОК няма. Ако имаше щеше отдавна да се знае какво да се прави в случай на излишък.


 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up