Вторник, Август 04, 2020

Публикуваме изказването на Мая Манолова . Вчера омбудсманът проведе среща с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и с представители на отделните медицински професи :


"Искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестите на медицинските специалисти. То беше обявено официално още на първите им протести през м. март. Тогава и министърът на здравеопазването пое ангажимент, че такъв проект ще бъде предложен за обществено обсъждане до 20 април т.г., а след това ще бъде внесен в парламента.

За съжаление обаче, както и за останалите искания на протестиращите, така и за това, няма никакво действие от страна на съответните институции и властта. Затова аз и моят екип изготвихме този законопроект и свършихме неговата работа.
Днес обсъдихме необходимите промени в Закона за съсловните организации на медицинските специалисти с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и с представители на отделните медицински професии. А сред тях са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството, защото става дума за регулирани професии и критерии за представителност на съсловните организации, тъй като те ще изпълняват и публични функции.
Сега следва още малко работа по законопроекта, който ще консултираме и с други представители на институции и експерти и след като постигнем консенсус по повече от текстовете, ще го внеса в парламента."


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up