Четвъртък, Септември 19, 2019

В действие е механизмът за предоставяне на лична помощ за хората с увреждания.
За да се възползват от нея обаче те трябва да се лишат от други социални добавки.
Съгласно него те имат право на индивидуална оценка на своите потребности.
Оценката се формира на базата на изследването на функционалните затруднения на конкретния човек,  както и на наличието на бариери при изпълнение на ежедневните и други дейности. На тази база се определя и видът на нужната подкрепа. Въз основа на заключенията в индивидуалната оценка на потребностите на конкретния човек дирекция „Социално подпомагане“ издава направление за предоставяне на лична помощ с определен брой часове.


1. за първа степен – умерена зависимост/затруднения – до 15 часа месечно;
2. за втора степен – тежка зависимост/затруднения – до 42 часа месечно;
3. за трета степен – много тежка зависимост/затруднения – до 84 часа месечно;
4. за четвърта степен – тотална зависимост/затруднения – до 168 часа месечно.

Заявлението за ползване на помощта се подава в общината по настоящ адрес, като хората с увреждане могат да изберат своя асистент.

Право на лична помощ имат: хората с увреждания с право на чужда помощ с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност;
деца с право на чужда помощ с определени 50 и над 50% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност;
деца без право на чужда помощ с определени 90 и над 90% вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

По данни на социалното министерство към края на август са били подадени общо 15 785 заявления за изготвяне на индивидуална оценка на потребностите. До момента издадените направления са 14 784. До 30 август в общините са сключени 4 751 договора с асистенти.
Като социалното министерство изчислява 80 000 души с над 90% инвалидизация у нас.

Когато ползвател на лична помощ е дете с увреждания, което получава 930 лв. месечни помощи, в подаденото заявление-декларация заявителят дава съгласие до 380 лв. от помощта да се превеждат на кмета на общината след определяне на асистент на детето и сключване на трудов договор с асистента.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up