Събота, Октомври 24, 2020

Днес се състоя протест през вратите на министерство на здравеопазването. Инициативата не е новост. Миналата година (без)действията на здравното министерство по отношение на органните трансплантации у нас вдъхновиха серии от протести. Кирил Ананиев беше дал думата си, че ще помогне на нуждаещите се от трансплантации българи.
Година и половина по-късно, хората които повярваха на министъра вече не са сред нас, а оживелите са трансплантирани в чужбина.
Изглежда има начин да се направи ефективна Националната трансплантационна система. Стига да се работи по нея. Изобщо.

Пред камерата на Право&Здраве застава Тодор Мангъров, председател на Асоциация Пулмонална Хипертония.

А междувременно Кирил Ананиев споредля за БТВ, че държавата ще започне да поема разходите за трансплантации и в страни извън Европейския съюз, след приемането на промените в наредба 2 на МЗ.

Ананиев каза още, че паралелно продължава и работата по подготовка на български лекари за извършване на белодробни трансплантации. Първите трансплантации на бял дроб в България могат да станат факт в началото на 2021 година.

„Понеже ни обвиниха протестиращите, че сме представили национална програма, която не е обвързана финансово, искам веднага да ги уведомя, че проектобюджета, който сме представили в МФ, предвижда осигуряване на всички необходими средства за предтрансплантационния, трансплантационния и следтрансплантационния период, за необходимата апаратура, финансовото стимулиране на координаторите по донорство. Освен това сме говорили с известни лекари от Испания, от Виена, от Германия, които ще участват в първите трансплантации у нас", поясни Ананиев.Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up