Вторник, Август 04, 2020

 Според Националната здравноосигурителна каса се заплаща контрастната материя и цената за вземане на биологичен материал. При посещение на ДКЦ-1 в Добрич и Медицински център - Добрич се изисква от пациента да се заплатят консумативи за рентгенова снимка, скенер и други подобни услуги с контраст, които следва да са включени в сумата, която се заплаща от здравната каса за съответното изследване. Проверка на вестник "Добруджанска трибуна" е установила, че в действителност в ДКЦ -1 се изисква и заплащане на спринцовка и абокат. Ето и какво пишат от вестника:

При посещение ДКЦ 1 Добрич и Медицински център-Добрич, се изисква от пациента да си заплати консумативи, за образна диагностика (Рентгенова снимка, скенер и др.) с контраст, които следва да са включени в сумата, която се заплаща от Здравна каса за съответното изследване на Медико-диагноститичната лаборатория.

Наша проверка установи, че в действителност в ДКЦ 1 се изисква от пациента да се закупи освен контраста, спринцовка и абокат. На пациентите се раздават листчета със нещата които трябва да се закупят.

При проверка в Медицински център-Добрич, д-р Величка Ненова каза, че пациентът трябва да си закупи контраст + абокат.

В отговор на наше запитване от РЗОК-Добрич, отговориха, че пациента заплаща само и единствено контрастното вещество, което се използва. Консулмативи като спринцовки, игли, абокати и други, не следва да си ги закупуват или плащат от пациента. Пациентът заплаща само и единствено контрастното вещество.

Поставихме въпроса в професионална група за рентгенови лаборанти, в социалната мрежа, се оказа, че има и по-груби нарушения, в които изпращат пациентите на трето място да им бъдат поставени абокати, срещу заплащане.

„Здравей! При нас, когато са с талон по Здравна каса, ги записваме и им обясняваме къде да им сложат абокат/ 10 лв./ и си носят контрастна материя (КМ – бел.ред). Ние не слагаме абокат.“, споделя рентгенов лаборант от Бургас.

„Ние също не слагаме абокати,пращаме ги в спешното да им сложат и съответно си заплащат“ обяснява друг рентгенов лаборант.

След запитване в професионална група за медицински сестри, също се потвърждава практиката да се изпратят пациенти на друго място да се постави абокат.

„Да, при нас се е случвало, плаща се от пациентите по 5 лв.“, споделя медицинска сестра от МБАЛ-Петрич.

 Източник: Агенция "Фокус"  ; в. "Добруджанска трибуна"

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up