Понеделник, Юли 13, 2020
Безплатни прегледи за ранно отпушване на съдовете при диабет

На 17 и 31 октомври в СБАЛК – Велико Търново ще се извършват безплатни прегледи за ранно отпушване на съдовете при диабет. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ специалистът по Обща и Съдова Хирургия в болница „Сърце и мозък“ Плевен д-р Огнян Матков. Той обясни, че заедно с колективът си от 11 души решават да продължат идеята в СБАЛК – Велико Търново, която е част от болница „Сърце и мозък“. Диабетът се отнася към групата на системните заболявания и поразява всички органи, обясни той. Най-ранните усложнения, които настъпват в следствие на болестта са свързани с поразяване на нервната система, допълни специалистът. От изключително значение е ранното откриване и превенцията при диабета, каза още Матков. Според него известните методи за превенция, която се прилагат повсеместно не са достатъчно ефективни, затова от болницата предлагат друг, който е по-ефективен. „Това е метод, при който по безкръвен път се извършва оцветяване на кръвоносния съд, който ни интересува.

След като се оцвети, се вижда, какви са пораженията на диабета и се извършва тяхната поправка. Това става най-често с балони, излъчващи лекарства. Това са специални системи, които се използват и в превенцията на инфарктите“, обясни той.

Д-р Огнян Матков уточни, че безплатните прегледи във Велико Търново ще се провеждат от 11 часа в кабинет № 3 на местната болница. При интерес от страна на пациентите процедурата ще бъде продължена и през месеците ноември и декември, каза още той. Матков обясни, че се предвиждат подобни прегледи и за градове като Ямбол, Варна, Враца и Шумен.

Източник: Агенция "Фокус"

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up