Вторник, Юли 14, 2020
FDA одобри лекарството за диабет на AstraZeneca за лечение на риск от сърдечна недостатъчност

Лекарството за диабет на AstraZeneca Farxiga е одобрено за употреба в Съединените щати като лечение за намаляване на шансовете за хоспитализация при сърдечна недостатъчност при възрастни с диабет тип 2 и други сърдечно-съдови рискове, съобщи британският производител на лекарства днес.

Одобрението от американската администрация по храните и лекарствата се основава на резултатите от клиничното изпитване DECLARE-TIMI 58, съобщи лондонската компания и следва подобно одобрение от европейските власти през август.

Farxiga е първото лекарство  в своя клас, което е одобрено в Съединените щати заяви Рууд Доббер, изпълнителен вицепрезидент на BioPharmaceuticals в AstraZeneca.

„Това е обещаваща новина за 30-те милиона души, живеещи с диабет тип 2 в Съединените щати, тъй като сърдечната недостатъчност е едно от най-ранните сърдечно-съдови усложнения за тях, преди сърдечен удар или инсулт“, каза Добер.

Farxiga, вече одобрен като лечение на диабет тип 2, е част от класа на антидиабетиците, инхибитор на SGLT2, чрез който бъбреците да изхвърлят кръвната захар от организма чрез урината.

Медикаментът  е одобрен за първи път в САЩ през 2014 г. През 2018 г. продажбите на Farxiga достигат 1,4 милиарда долара, което е почти една трета спрямо предходната година.

Farxiga, едно от най-добрите 10 лекарства по продажби на AstraZeneca, показа обещаващи резултати за намаляване на риска от сърдечни пристъпи или прогресия на заболяването при пациенти с HFrEF подтип на сърдечна недостатъчност, като представлява около половината случаи на сърдечна недостатъчност.

FDA ускори регулаторените прегледи на Farxiga за лечение на някои видове сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност.
Лекарството също е в процес на регулаторен преглед в Китай, като решение се очаква през първата половина на 2020 г.

Източник: Reuters ; ThePharmaLetter

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up