Четвъртък, Октомври 22, 2020
Здравната каса тъне в дългове към ЕС

Споделяме статия от в. "Сега" без редакторска наемса:

Драстично намаление на парите за лечение на българи в ЕС предвижда бюджетът на здравната каса за 2020г. Тъй като и в момента дълговете на касата продължават да растат, това ще доведе до още повече просрочия и вероятно отказ да се приемат в чужбина осигурени в България пациенти.

За лечение на българи в ЕС - както планово - когато НЗОК не може да осигури лечението у нас, така и за спешни и неотложни случаи при пътувания навън, за догодина в бюджета на касата са предвидени 70 млн. лв., което е с цели 90 млн. лв по-малко спрямо бюджета за тази година, и дори по-малко от 73-те млн. лв. в бюджета през 2018 г. През 2019 г. касата разполагаше с рекордните 160 млн.лв за лечение на българи в ЕС, което се наложи заради натрупаниете в продължение на години дългове към чуждите каси. Идеята беше точно да се погасят най-спешните просрочия. Заради скандала с дълговете към чуждите фондове през 2018 г. дори се стигна до оттеглянето на тогавашния управител на НЗОК проф. Камен Плочев, кйто поиска от парламента актуализация на бюджета на касата още през февруари.

Въпреки повечето пари през 2019г. , касата продължава да трупа задължения, сочат данни отпреди месец. През 2018, когато Плочев поиска допълнително пари, дълговете бяха 271 млн. лв., след последвалия скандал намаляха до 264 млн. лв., а към края на първото полугодие на тази година задълженията отново са на стойност 271 млн. лв. Просрочените дългове са 135 млн. лв., обяви в края на септември управителят на НЗОК Дечо Дечев в парламента. Тогава той определи тенденцията на нарастване на задълженията като тревожна. Ръстът на дългове към здравните каси зад граница се дължи на това, че все повече пациенти искат да се лекуват в чужбина, смята управителят на касата. Това обаче е в пъти по-скъпо, тъй като НЗОК трябва да плаща по цените в ЕС, а не по местните, освен това, според Дечев и на цени по-високи от тези за гражданите там, т.е в Германия дадена терапия за българите и е в пъти по-скъпа от същата за германците. Дечев прогнозира, че разходите по това перо ще растат още.

До редакционното приключване на броя от здравната каса не успяха нито да дадат актуална справка за дълговете си към чужди клиники, нито да коментират бюджета по това перо за 2020г.

Преди година пък здравнит министър Кирил Ананиев обяви, че за тригодишен период в бюджета на Здравната каса са предвидени над 160 млн. лева за плащания към чужди здравни каси, а до 2021 г. се очаква НЗОК да погаси дълговете си. Не е ясно обаче как ще стане това.

Снимка : Капитал

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up