Вторник, Юли 07, 2020

bolnizaЛекари, сестри и юристи настояват за бързо правосъдие и въвеждане на обществено-полезен труд като наказание

Расте броят на случаите на насилие над медици, отчитат от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Това стана ясно днес по време на дискусия в столицата с участието на лекари и представители на други медицински професии, юристи, общественици.

 

“По данни на прокуратурата през 2013 г. са образувани 7 досъдебни производства, осъдени са 6 души, от които двама с ефективни присъди. През 2015 г. досъдебните производства са 5, осъдените са четирима, има една ефективна присъда. За следващите две години са образовани 6 досъдебни производства за нападения над медици, осъдени са 5 души и нито една ефективна присъда. Но всъщност случаите на насилие са много повече, защото голяма част от колегите просто не докладват това, което се е случвало с тях, те просто си изпълняват задълженията и очакваме хората наистина да го разберат”, представи данни Милка Василева, председател на БАПЗГ.

По информация на Министерството на здравеопазването за периода 2015-2017 година случаите на нападение над медици са били 100. От съсловието настояват да бъдат предприети спешни мерки като нощна охрана по време на дежурствата и персонални паник бутони за всички медици. Лекарите настояват още, освен парични глоби, за по-леките наказания да се полага и обществено полезен труд.

Най-често жертва на агресия стават медиците от спешните центрове, както и медицинските сестри. Оказва се обаче,че много малка част от тях търсят правата си в съда.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up