Понеделник, Март 18, 2019

Регулация и контрол

543914. lineikiВъв връзка със създалата се ситуация в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди да бъде извършена проверка на дейността на центъра от 2017 г.  до началото на март 2019 г., информираха от здравното министерство. Експертите на Дирекция „Вътрешен одит“ на ведомството ще проверяват дали са определяни и осчетоводявани законосъобразно разходите за заплати, както и дали са приложени контролните механизми, свързани с разходването на средства за възнаграждения в ЦСМП.

laborСредствата, които ще отчитат лечебните заведения в разходите за дейности по трансплантация ще включват и разходите за труд. Това предвижда проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 21 от 2007 г. на Министерството на здравеопазването за обстоятелствата и данните, които се вписват в регистрите на Изпълнителната агенция по трансплантация, редът за вписване и ползване на информацията. Новата наредба е публикувана на електронната страница на здравното министерство за обществено обсъждане, което ще продължи до 5 април т.г.

TELKМВР продължава да работи по сигнали свързани със злоупотреби с ТЕЛК. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов по време на изслушването му в Народното събрание днес. 

 От обобщените данни става ясно, че най-голям е делът на хората, получаващи инвалидни пенсии в област Силистра - 28.61%. След това се нареждат Враца - 19,29%, Габрово - 19,02 %, Разград - 18,31%, Монтана - 17,54%, Перник - 16,97, Плевен - 15,96% Кюстендил - 14,89%, София област - 14,75% и Ловеч – 14,52%". Най-много са образуваните досъдебни производства в Разград, информира той. Министърът бе категоричен, че МВР работи в пълен синхрон с прокуратурата и резултатите от тази съвместна работа са видими.

„Не искам да слагаме черен маркер върху лекарското съсловие, това са хора, които извършават една благородна професия. Това, че някой от тях в лично качество извършват престъпление, не означава, че всички са престъпници, напротив, лекарите са много важна част от нашето общество и ние трябва да ги подкрепяме”, категоричен бе вътрешният министър.

bigbackgroundСамо 50% от българите са извършили задължителния годишен профилактичен преглед, посочва БНТ по данни на Евростат.

Според председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров обаче проучването не е добре конструирано.

Той уточнява, че половината от българите над 18 години все пак са провели профилактичен преглед, което въобще не е малко. Според него с тези данни това трябва да се похвалим, а не да се критикуваме.

beaurocracyОт функциите на регионалните здравни инспекции отпадат дейностите по регистриране на лечебните заведения за извънболнична помощ, както и воденето на регистър на тези лечебни заведения. 

Щатната численост на регионалните здравни инспекции РЗИ ще бъде редуцирана с 18 бройки, които остават трайно незаети - повече от 6 месеца. Това е записано в проект на Правилник за изменение и допълнение на Устройствения правилник на регионалните здравни инспекции, публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, което ще продължи до 22 март т.г.

Според вносителите промените се налагат, за да могат във ведомството да бъдат осигурени щатни бройки за обезпечаването на дейностите по защита на личните данни и мрежовата информационна сигурност, както и за да бъде създаден Център за споделени услуги в рамките на първостепенния разпоредител с бюджет, и да бъдеу укрепено структурното звено, натоварено с провеждането на политиката по електронно здравеопазване.

Lekarstva

Министерството на здравеопазването ще включи представители на Националната аптечна камара в работна група, която ще има за задача да изработи стратегия за развитието на лекарствения сектор в България.  

Това съобщиха от ведомството след края на работната среща на представители на камарата със зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков днес. Зам.-министърът е уверил фармацевтите, че на аптеките поне шест месеца няма да бъдат налагани глоби и санкции във връзка със системата за верификация.

640 254330.ТЕЛК„Слабото звено в системата на ТЕЛК не е при лекарите. Ние не сме създали инструментите, с които системата да бъде контролирана и това е слабото звено. Защото решението на ТЕЛК е крайният резултат, но няма поглед над дългия процес, който минава кандидатът, преди него“. Това заяви бившият социален министър Иван Нейков в предаването „Тази сутрин“ на bTV.


invalidГотов е проектът на Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, съобщиха от Министерството на труда и социалното подпомогане.  

Тя се основава на био-психо-социалния модел при съобразяване на Международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация (СЗО), уточниха от ведомството.

Проектът на методиката въвежда три компонента на оценката. Първият включва информация за човека с увреждане във връзка с обстоятелства от социален, семеен, битов, здравен характер и други, свързани с неговите затруднения и възможността за неговото социално приобщаване, посочена във формуляр за самооценка.

Arbitration106 щатни бройки ще бъде числеността на персонала на новосъздадената мегаагенция „Медицински надзор“. Числото съответства точно на сумираната бройка на работещите в момента в двете агенции –Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (78 щата) и Изпълнителна агенция по трансплантациите (28 щата). Това става ясно от проекта за Устройствен правилник на новата агенция, публикуван на сайта на здравното министерство за обществено обсъждане, което ще продължи до 20 март т.г.

Log in or Sign up