Сряда, Октомври 21, 2020

best practisesМинистерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект за Фармакотерапевтично ръководство по кожни и венерически болести, който е отворен за обществено обсъждане до 17 април т.г., информират от ведомството.

Ръководството е изготвено в изпълнение на изискванията на чл. 259 ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и има за цел да създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на кожните и венерически заболявания, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия, уточняват от ведомството. Оттам допълват, че фармакотерапевтичните ръководства са част от терапевтичната стратегия, гарантирана от бюджета на НЗОК, с цел прилагането на единен терапевтичен подход при аналогични клинични случаи.

 Съдържанието на ръководството е структурирано в 11 раздела: атопичен дерматит, себореен дерматит, контактен дерматит, иритативен контактен дерматит, лекарство-индуциран дерматит, първични кожни лимфоми, булозни дерматити, пиодермии, псориазис, сифилис, съединително-тъканни заболявания и васкулити.

Според вносителите от здравното министерство проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственото лечение в обхвата на медицинската специалност чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми.

„Очакваният резултат от прилагането на проекта на фармакотерапевтично ръководство е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с кожни и венерически заболявания. Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг на пациенти.

Резултатите от прилагането на фармакотерапевтичното ръководство са свързани с постигане на най-важната цел –осигуряване на пациентите високо качество на лечение чрез прилагане на единни и обосновани принципи, правила и критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти в обхвата на медицинската специалност „Кожни и венерически болести“ и единни качествени и количествени показатели за ефективността на прилаганата терапия“, се посочва още в мотивите към проекта.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up