Понеделник, Септември 23, 2019

medical examНад 52% от българите не са ходили на посещение при личния си лекар за 12-те месеца на 2017, според данните на Евростат. Данните са статистически, събрани са чрез анкета по методика, еднаква за целия Европейски съюз.
Ако 52% от българите не са ходили на личен лекар през 2017 година, то те не са провели и задължителния си профилактичен преглед. Следователно НЗОК би трябвало да не е заплатила на личните лекари половината от парите за профилактични прегледи през 2017 година и то при условие, че всичките други 48%, които са посещавали лекар са били и на профилактичен преглед. Почти сигурно е, че повечето са ходили на лекар не за профилактика, а за да си получат лекарствата или поради остро заболяване.
Тъй като неизвършването на профилактичен преглед се наказва със загуба на здравноосигурителни права за един месец, то би трябвало НЗОК да е спряла правата за един месец на половината от населението през 2017 година.

Нищо подобно не се е случило. Няма нито един случай на спрени права, поради неизвършен профилактичен преглед. Няма и как да има, защото не е предвиден ред за подобно нещо – например кой съобщава и от кога се брои срока за неявяване на преглед, съответно срока за прекъсване на правата и прочее. Законът в тази му част е една декларация, куха фраза и нищо повече.
Интересен е и другият аспект на нещата. Според данните на НЗОК, получени официално по реда на Закона за достъп до обществена информация, през 2017 година, НЗОК е заплатила 5 394 901 профилактични прегледа.
Съпоставката на двете числа показва, че някой лъже. Според данните на Евростат най-много 3.5 милиона души са били на профилактичен преглед през 2017 година. НЗОК, обаче е заплатила близо 5.4 милиона прегледа. Това може да означава две неща. Или 2 милиона българи са излъгали Евростат, че не са ходили при личния си лекар през 2017 година, а всъщност са ходили или 2 милиона души са били прегледани без да са посетили лекаря си, сиреч виртуално. В НРД, обаче не е предвидена възможност за заплащане на виртуални прегледи, поне засега.
Ето и най-интересното. НЗОК изобщо не е предвидила да плати профилактичните прегледи на всички. Според НРД 2017, общият брой на планираните профилактични прегледи е точно 3 754 587. Дори и да броите към тях 1 милион имунизации и реимунизации, пак ще сте много далеч от 7 милиона, колкото е населението на страната или 6.1 милиона, колкото са здравноосигурените, според НРД.
От където и да го погледнете сметката не излиза, логиката също. НЗОК не е планирала профилактични прегледи за всички осигурени. Най-малко половината осигурени не са се явили на преглед, но никой не е санкциониран. Лекарите са отчели, а НЗОК е платила профилактични прегледи на 80% от осигурените.
Парите са усвоени. Недоволни няма. Въпроси също няма. Отчетът на НЗОК за 2017 година е приет.
От това нещо няма никакъв смисъл. Или да правим профилактичните прегледи както трябва или по-добре изобщо да не ги правим, отколкото да се самозаблуждаваме.
НЗОК трябва да направи пакет за профилактични прегледи, който да включва голям обем лабораторни и инструментални изследвания и да го диференцира в зависимост от риска за различните групи пациенти.
Лекарите трябва да осигурят възможност на осигурените лица да извършат такъв преглед без да им се налага да стоят с часове пред кабинета и да ползват платения си годишен отпуск.
НЗОК съвместно с лекарите трябва да разработи процедури за последващи действия в случай на откриване на заболяване.
След като са осигурени всички условия, тези, които не са преминали такива прегледи в рамките на календарната година трябва да бъдат глобени и то не символично.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    [email protected] · преди 5 месеца
    Профилакичните пегледи са проформа. Те не дават никаква информация.Не се тестват жизненоважни биомаркери, като С-реактивен протеин Lp (а) най важната холестеролова частица и много други.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    batljubo · преди 6 месеца
    Децата до 7 г. възраст имат по няколко прегледа годишно, така че сметката може и да излезе !
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up