Събота, Юли 11, 2020

В областните градове, където има недостиг на аптеки с денонощен режим на работа, наличните аптеки ще бъдат задължени да осигуряват 24-часови дежурства по график. Това предвиждат подготвени от здравното министерство промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Потребностите на населението от аптеки ще бъдат определени чрез Национална аптечна карта, която предстои да бъде изготвена.

Една под 1% от всички 3 600 действащи аптеки в България са денонощни (общо 32). Във Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище изобщо няма денонощни аптеки. Около 50 000 души в 16 малки общини въобще няма откъде да си купят лекарства, тъй като там аптеки няма. В същото време България е сред първите страни в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението. У нас една аптека обслужва средно 1806 души при средно обслужвани в ЕС 4450 души в една аптека.

Въвеждането на задължителните денонощни графици за аптеките е само една от мерките за подобряване достъпа на хората до лекарства, особено в по-малките населени места. Министерството на здравеопазването предлага графиците с дежурствата да бъдат тримесечни и да се изготвят от регионалните здравни инспекции. За неспазване на графиците се предлага глоба от 1000 до 3000 лв. за едноличните търговци и от 2000 до 6000 за юридическите лица.

За да работи денонощно аптеката трябва да отговаря на определени изисквания.

"Трябва да има поне четирима магистър-фармацевти. Трябва да има нощно гише, което да е със съответната охрана или ограничен достъп на пациентите до помещението на аптеката. На следващо място - да има видеонаблюдение, да има паник бутон", обясни професор Илко Гетов - председател на Български фармацевтичен съюз, цитиран от БНТ.

Предвижда се в населените места с недостиг да бъде облекчена процедурата за разкриване на втора и следваща аптека, когато един търговец вече е получил лиценз. Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по–малки инвестиции и по–малко разходи за аптеките. Няма да се изисква на втория и следващ адрес да работят магистър–фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по–малко от два дни седмично по 4 часа. 

Това предложение цели да осигури достъп до лекарства основно в по-малките населени места, където няма изгода от поддържането на аптека с персонал на пълен работен ден.

Аптеките, които не отговарят на изникванията, трябва да ги пригодят, а това ще увеличи разходите им. В сметките не влизат допълнителните възнаграждения за нощен труд. Според председателя на съсловната организация обаче санкциите няма да са ефективни, а могат да доведат до закриването на аптеки.

От фармацевтичния съюз все пак подкрепят идеята, с уговорката че има много детайли за изясняване. Окончателният вариат на предложените промени ще бъде публикуван за обществено обсъждане следващата седмица.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up